Book review, movie criticism

Friday, April 23, 2021

Waad Al-Kateab and Edward Watts, Για τη μικρή Σάμα (For Sama, 2019)

Waad Al-Kateab and Edward Watts, Για τη μικρή Σάμα (For Sama, 2019)

 


  Το «Για τη μικρή Σάμα» είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην πολιορκία του Χαλεπίου, την πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας, ακόμη και από τη Δαμασκό, με πληθυσμό πάνω από δυο εκατομμύρια κατοίκους. Δεν πρόλαβαν να χαρούν την επανάσταση και μετά από λίγους μήνες άρχισε η πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η δημοσιογράφος Waad Al-Kateab (ψευδώνυμο) με τον άντρα της που είναι γιατρός αποφάσισαν να μείνουν στο Χαλέπι, να περιθάλπουν τους τραυματίες από τις οβίδες των κυβερνητικών τανκς και από τους βομβαρδισμούς των ρώσικων αεροπλάνων.

  Δεν φανταζόμουνα ότι μπορούν ποτέ, εμπόλεμες δυνάμεις, να κτυπήσουν νοσοκομεία, όμως έτσι έγινε. Το νοσοκομείο όπου δούλευε ο άντρας της καταστράφηκε από ένα βομβαρδισμό, και ο απολογισμός ήταν 53 νεκροί. Εκείνη την εποχή η Waad γέννησε τη Σάμα, τον αποδέκτη της αφήγησής της στο ντοκιμαντέρ αυτό που γύρισε μαζί με τον Edward Watts, επίσης δημοσιογράφο.

  Οι άμαχοι είναι πάντα τα μεγάλα θύματα, και στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για παράπλευρες απώλειες αλλά για στοχευμένες επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό για να του σπάσουν το ηθικό. Είναι συγκλονιστικές οι εικόνες. Δυο αγοράκια θρηνούν πάνω από το σώμα του σκοτωμένου από το βομβαρδισμό αδελφού τους. Μια μάνα παίρνει το νεκρό παιδί της στην αγκαλιά της και φεύγει από το νοσοκομείο. Σε μια τραυματισμένη γυναίκα, στον ένατο μήνα έγκυο, της κάνουν καισαρική. Το μωρό στην αρχή δεν αναπνέει. Επιμένουν. Πάλι. Και πάλι. Τελικά το μωρό πατάει το κλάμα του νεογέννητου: έχει σωθεί. Επίσης σώθηκε και η μητέρα του.

  Την τελευταία στιγμή ματαιώθηκε η δημοσιογραφική προβολή του ντοκιμαντέρ αυτού πέρυσι, λόγω κορονοϊού, και φυσικά η προβολή του στις αίθουσες. Τώρα μπορείτε να το δείτε σε online προβολές στις 23, 24 και 25 Απριλίου. Πατήστε στο σύνδεσμο. https://www.viva.gr/tickets/cinema/streaming/for-sama/ για λεπτομέρειες.

  Αξίζει να δείτε το πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ.  

 

No comments: