Book review, movie criticism

Monday, April 12, 2021

Patrice Leconte, Ο εραστής της κομμώτριας (Le mari de la coiffeuse, 1990)

Patrice Leconte, Ο εραστής της κομμώτριας (Le mari de la coiffeuse, 1990)

 


  Το έχω ξαναγράψει, οι ταινίες που βλέπω και τα διαβάσματα να κάνω είναι σαν τις σφαίρες του μπιλιάρδου. Όπως σ’ αυτό η μια μπάλα σπρώχνει την άλλη, έτσι και εδώ, ένα βιβλίο θα με σπρώξει να δω μια ταινία ή να διαβάσω ένα άλλο βιβλίο, και αντίστοιχα μια ταινία θα με σπρώξει να δω μια άλλη ταινία ή να διαβάσω ένα βιβλίο, βασικά αυτό του οποίου αποτελεί μεταφορά. Είδα το «Pardon mon affaire» (1976) όταν διάβασα ότι η «Γυναικάρα με τα κόκκινα» την οποία μόλις είχα ξαναδεί είναι remake της, και την οποία ξαναείδα για να παραθέσω τον σύνδεσμο στην ανάρτησή μου για μια άλλη ταινία που θα δω. Διαβάζοντας το βιογραφικό του Jean Rochefort είδα ότι πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Ο εραστής της κομμώτριας» την οποία είχα δει ήδη και δεύτερη φορά γιατί μου άρεσε πολύ. Καθώς δεν είχα γράψει γι’ αυτήν είπα να την ξαναδώ.

  Ο μικρός Αντουάν είναι ερωτευμένος με την κομμώτριά του. Δεν του αρέσει μόνο το άρωμά της, του αρέσουν και τα βυζιά της. Όταν στο τραπέζι ρωτάνε τα παιδιά τι θα κάνουν όταν μεγαλώσουν, ο Αντουάν απαντάει ότι θα παντρευτεί την κομμώτρια, για να εισπράξει ένα δυνατό χαστούκι από τον πατέρα του, για το οποίο θα του ζητήσει μετά συγνώμη.

  Ο Αντουάν έχει αποκτήσει μια τόσο ισχυρή κάθεξη με τις κομμώτριες, ώστε όταν βλέπει μια όμορφη κομμώτρια μέσα στο κομμωτήριό της τρέχει αμέσως μέσα να κουρευτεί.

  Τέτοιο καμάκι δεν έχω ξανακούσει. -Με παντρεύεστε;

  Αυτή φυσικά δεν απαντάει, κάνει πώς δεν άκουσε και συνεχίζει το κούρεμα.

  Στις τρεις βδομάδες, χωρίς να έχουν μακρύνει τόσο τα μαλλιά του, ξαναπερνάει από το κομμωτήριο.

  Όταν πηγαίνει να πληρώσει η κομμώτρια του λέει: -Τι σας έπιασε τις προάλλες; Μάλλον με κοροϊδεύατε. Αλλά αν δεν ήταν πείραγμα εκτιμώ πολύ την πρότασή σας. Αν ισχύει ακόμη, ναι, σας παντρεύομαι.  

  Οι ερωτικές σκηνές δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τα αισθήματά του. Η κομμώτρια είναι ευτυχισμένη. Έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια από το γάμο τους.

  Αυτό ήταν όλο; Δεν θα έχουμε την ανατροπή που συμβαίνει όταν όλα πηγαίνουν μια χαρά; (Έγραψα πάνω σ’ αυτό στην ανάρτησή μου για το «Σχετικά με την Έλλη» του Ασγάρ Φαρχάντι).

  Μια βραδιά με καταιγίδα κάνουν παθιασμένο σεξ. Αυτή μετά σηκώνεται και φεύγει. -Πάω να αγοράσω γιαούρτι για το βράδυ.

  Και πέφτει στον Σηκουάνα.

  Στο σημείωμα που του αφήνει διαβάζουμε:

  «Αγάπη μου, φεύγω, πριν φύγεις εσύ. Φεύγω πριν σβήσει ο πόθος σου. Γιατί τότε θα μας απέμενε μόνο η τρυφερότητα, και ξέρω ότι αυτή δεν φτάνει. Φεύγω με την γεύση από τις αγκαλιές μας, τη μυρωδιά σου, το βλέμμα σου, τα φιλιά σου. Φεύγω κρατώντας ενθύμιο τα πιο ωραία χρόνια της ζωής μου. Εκείνα που μου χάρισες. Σε φιλώ τρυφερά μέχρι θανάτου.

Πάντα σ’ αγαπούσα. Μόνο εσένα αγάπησα. Φεύγω για να μη με ξεχάσεις ποτέ. Ματίλντ.

  Τόσο όμορφο.

  Μα και τόσο εγωιστικό.

  Δεν σκέφτηκε την απελπισία στην οποία θα τον έριχνε ο θάνατός της;

  Εξαιρετική στην ερμηνεία της η Anna Galiena.

  Και τι γλυκιά που είναι!!!

  Μα είναι σαρανταενός ετών;

  Σίγουρα λέει ψέματα το IMDb. Να το ψάξω στη βικιπαίδεια.

  Ναι, δεν γεννήθηκε το 1949 αλλά το 1954.

  Αλλά και πάλι.

 

No comments: