Book review, movie criticism

Sunday, April 25, 2021

Alain Corneau, Fort Saganne (1984)

Alain Corneau, Fort Saganne (1984)

 


  Το μοτίβο «μια γυναίκα δύο άντρες» είναι σε όλους γνωστό. Εδώ έχουμε «Ένας άντρας δυο γυναίκες». Επίσης το μοτίβο του σταχτοπούτου.

  Ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ, από φτωχή αγροτική οικογένεια, παρατηρεί με ζήλεια ένα μεγάλο αρχοντικό. Μεγαλώνει, και εξακολουθεί να το βλέπει με μια ζήλεια.

  Θα καταταγεί στο στρατό, θα γίνει υπολοχαγός και θα διαπρέψει στην Αφρική.

  Στην έρημο Σαχάρα υπάρχουν προβλήματα. Από τη μια ένας τρελός λοχαγός που θα σφαγιάσει τους κατοίκους ενός χωριού που ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ τους είχε ελευθερώσει από τα χέρια δουλεμπόρων, από την άλλη ο σεΐχης Ομάρ, που βρίσκεται στην άλλη άκρη των συνόρων και τους απειλεί.

  Για αυτή του την ενέργεια, να σώσει τους κατοίκους του χωριού, θα γίνει ήρωας, θα γράφουν γι’ αυτόν οι εφημερίδες. Ο διοικητής του θα τον στείλει σε αποστολή στο Παρίσι, όπου θα τα φτιάξει με την Κατρίν Ντενέβ, τη δημοσιογράφο που έγραψε το πιο υμνητικό άρθρο γι’ αυτόν. Όμως αυτή θα τον διώξει όταν μάθει πως κάρφωσε τον αδελφό του, επίσης στρατιωτικό, ότι ετοιμάζεται να παντρευτεί μια δασκάλα που έχει ένα παιδί, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ο γάμος και αυτή να αυτοκτονήσει.

  Φαινόταν καταδικασμένη η υπεράσπιση του οχυρού Σαγκάν, όμως ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ έχει άλλη γνώμη. Θα το υπερασπιστεί με επιτυχία και θα γίνει ήρωας. Ήδη είχε κατακτήσει τις καρδιές με τον ανθρωπισμό του και τη μεγαλοψυχία του.

  Την καρδιά της Σοφί Μαρσώ την είχε κατακτήσει ήδη από την αρχή της ταινίας. Οι γονείς βέβαια έχουν αντιρρήσεις. -Μα είσαι ακόμη ένα παιδί, της λέει όταν πηγαίνει και τον βρίσκει αργότερα (δεκαεπτάχρονη τότε η Μαρσώ). -Όχι, είμαι γυναίκα, του λέει και φεύγει.

  Θα της γράψει, και μετά την επιτυχημένη υπεράσπιση του οχυρού θα τρέξει να τη βρει. Εντάξει, κατάγεται από φτωχή οικογένεια, όμως είναι ήρωας, δεν μπορούν πια να φέρουν αντιρρήσεις οι γονείς της.

  Ζουν ευτυχισμένοι όταν ξεσπάει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Θα συναντήσει την Κατρίν Ντενέβ στο μέτωπο, που εργάζεται ως νοσοκόμα. Αγκαλιάζονται, φιλιούνται. Θέλει να κάνει ένα παιδί μαζί του.

  Ένας άντρας δυο γυναίκες λοιπόν, πώς θα έλυνε αυτό το μπέρδεμα ο σκηνοθέτης;

  Για πρώτη φορά δεν θα κάνω σπόιλερ σε παλιά ταινία, δεν θα σας το πω.

  Πολύ μου άρεσε η ταινία, που επί πλέον για μένα είχε ένα ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής εκτυλίσσεται στη Σαχάρα με τους βεδουίνους.

  

 

 

No comments: