Book review, movie criticism

Wednesday, April 14, 2021

Lu Xiaoya, Girl in red (红衣少女, 1985)

Lu Xiaoya, Girl in red (红衣少, 1985)

 


  Δεν είναι μόνο η «Γυναικάρα με τα κόκκινα» του Gene Wilder, είναι και το «Κορίτσι με τα κόκκινα» του Λου Σιάο Για. Δεν είναι μόνο ο αμερικάνικος κινηματογράφος, είναι και ο κινέζικος κινηματογράφος.

  Το κορίτσι με τα κόκκινα είναι μια δεκαεξάχρονη μαθήτρια, η Αν Ραν. Αγοροκόριτσο, έχει δημιουργήσει αντιπάθειες. Φοράει πάντα μια κόκκινη μπλούζα που της έκανε δώρο η αδελφή της. Τη βγάζει μόνο για πλύσιμο.

  Μα γιατί αυτό το προκλητικό κόκκινο χρώμα;

  Οι συμμαθητές της την κουτσομπολεύουν.

  Μα τι διάβολο, το κόκκινο είναι το χρώμα της επανάστασης, του κομμουνισμού (σε μας εδώ είναι και του Ολυμπιακού, της ομαδάρας μου, που πήρε πάλι το πρωτάθλημα).

  Δεν το καταλαβαίνουν, προτιμούν το συντηρητικό ντύσιμο με τα σκούρα χρώματα.

  Την αντιπαθεί και η δασκάλα της γιατί τη διόρθωσε κάποτε στην προφορά ενός ιδεογράμματος. To κουκούλωσε, ένας μαθητής που κρατούσε λεξικό υποκρίθηκε ότι δεν το είχε πάρει μαζί του, η Αν Ραν κατηγορήθηκε για αλαζονεία.

  Εγώ ποτέ δεν κοίταξα να κουκουλώσω λάθος μου, τότε που εργαζόμουν ακόμη σαν φιλόλογος. Τι διάβολο, το να προσπαθείς να κουκουλώσεις το λάθος σου σε κάνει γελοίο στα μάτια των μαθητών σου.

  Θυμάμαι το συμμαθητή μου το Νικολιό που διόρθωνε συχνά τον καθηγητή μας. Ήταν φυσιογνώστης και μας έκανε φυσική, νομίζω δευτέρα γυμνασίου. Δεν θυμάμαι να αρνήθηκε ποτέ τη διόρθωση, να προσπαθήσει να τα κουκουλώσει.

  Μου αρέσει ο μη δυτικός κινηματογράφος γιατί βλέπω επί πλέον το φόντο, από ανθρωπολογική-κοινωνιολογική σκοπιά.

  1985, εμείς εδώ είχαμε διπλές βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, όμως τα τμήματα δεν είχαν, αν θυμάμαι καλά, πάνω από τριάντα παιδιά. Το τμήμα της Αν Ραν έχει 48 μαθητές.

  Άλλο.

  Οι εκλογές στην τάξη γίνονται με ανοικτή ψηφοφορία.

  Μα τι διάβολο, δεν ξέρουν ότι έτσι θα δημιουργηθούν εχθρότητες μεταξύ των μαθητών, πέρα από αυτές που αναπόφευκτα υπάρχουν;

  Η Αν Ραν θα εκλεγεί οριακά αντιπρόεδρος της τάξης. Είχε μεσολαβήσει η αδελφή της, συμμαθήτρια της καθηγήτριας, κάνοντάς της κάποιο ρουσφέτι για να την υποστηρίξει. Το μαθαίνει η Αν Ραν και παραιτείται.

  Ο πατέρας της είναι ζωγράφος και καθηγητής στο τμήμα Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου. Όμως το διαμέρισμα που ζούνε είναι φτωχικό. Η γάτα δεν είχε αρχίσει ακόμη να πιάνει ποντίκια, ο απόηχος της Πολιτιστικής Επανάστασης που πισωγύρισε την Κίνα υπήρχε ακόμη. Έπρεπε να έλθει ο Ντενγκ Σιάο Πινγκ για να πάρει τα πάνω της η κινέζικη οικονομία. Ο Zhu Sheng Peng, δάσκαλός μου στον ελληνοκινεζικό σύνδεσμο, πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Σαγκάης, έμενε μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του, το 1993, σε διαμέρισμα 50 τετραγωνικών. Αργότερα τους έδωσαν μεγαλύτερο.

  Τα ελληνικά τα έμαθε στην Αλβανία, δεν υπήρχαν ακόμη διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, ενώ στην Αλβανία υπήρχε η ομογένεια

  Τότε που έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης έτρωγε κάθε μέρα μουσακά στην πανεπιστημιακή λέσχη όπως μας είπε.

  Αγαπημένο φαγητό κι εμένα.

  Παρεμπιπτόντως, έγραψε το μοναδικό μέχρι τώρα νομίζω κινεζοελληνικό λεξικό. Το δούλευε ακόμη τα δυο χρόνια εκείνα που μας έκανε μάθημα. Λες και το ήξερε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο στους κινέζους που πλημμύρισαν την Ελλάδα μετά από λίγα χρόνια. Όσο για τους έλληνες μαθητές τις κινεζικής, υπάρχουν τα κινεζοαγγλικά λεξικά. Τι διάβολο, ένας που θα ξεκινήσει να μαθαίνει κινέζικα ξέρει σίγουρα αγγλικά.

  Το αγόρασα, θυμάμαι, από ένα μαγαζί στην Ευριπίδου, δυο αντίτυπα, να έχω και back up στην Κρήτη.

  Μετά από αυτή την παρέκβαση ας ξαναγυρίσουμε στην ταινία.

  Η μεγάλη αδελφή τα έχει με κάποιον. Οι γονείς κάτι υποπτεύονται. Της στέλνει ένα γράμμα καλώντας την επειγόντως. Ο γιος του είναι άρρωστος.

  Τι, έχει γιο;

  Ευτυχώς που είναι χήρος.

  Ζητάει λεφτά για το εισιτήριο.

  Ο πατέρας αρνείται αρχικά, όμως μετά της τα δίνει. Στο τελευταίο πλάνο τη βλέπουμε να κατευθύνεται προς τον σταθμό.

  Πολύ καλή ταινία, της έβαλα κι εγώ το οκτάρι που έχει στο IMDb.

 

 

 

No comments: