Book review, movie criticism

Friday, April 30, 2021

Mel Gibson, Braveheart (1995)

Mel Gibson, Braveheart (1995)

 


  Επικό έργο το «Braveheart», αναφέρεται στην ηρωική δράση του William Wallace, ενός εθνικού ήρωα των σκωτσέζων που τέλη του 13ου αιώνα τους οδήγησε στον ξεσηκωμό ενάντια στον άγγλο κατακτητή.

  Έσπασε τα ταμεία, έσπασε και το φράγμα του 8 στο IMDb, όμως αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στους ψήφους των σκωτσέζων που, όπως διάβασα, αναβιώνει ο εθνικισμός τους.

  Διάβασα στη βικιπαίδεια ότι έχει καταταγεί δεύτερη για τις ιστορικές της ανακρίβειες. Η μια βέβαια κάνει μπαμ, ο έρωτάς του με την Ισαβέλλα, τη γυναίκα του διάδοχου του αγγλικού θρόνου.

  Εντυπωσιακές οι σκηνές μάχης, σου ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Στο επεισόδιο της εκδίκησης (ο Wallace σκοτώνει τους άγγλους στρατιώτες και στο τέλος και τον επικεφαλής τους, με τον ίδιο τρόπο που σκότωσε τη γυναίκα του) ένιωσα τους σφυγμούς μου να ανεβαίνουν. Δεν έφτασαν τους ογδόντα, προσπάθησα να τους κατεβάσω σκεπτόμενος αποστασιοποιητικά, ότι αυτά που βλέπω δεν είναι παρά μια ταινία, μια κάμερα παίρνει όλες αυτές τις σκηνές, και οι σκοτωμοί και οι τραυματισμοί είναι fake.

  Έπεσαν όντως.

  Κάθισα στον υπολογιστή (είδα μόνο τη μισή από την τρίωρη ταινία, ώρα για τη σιέστα μου, την άλλη μισή θα την έβλεπα το βράδυ), και μετά από λίγο, κοιτάζοντας από περιέργεια το σφυγμό μου, είδα την κολπική μαρμαρυγή.

  Την προηγούμενη φορά με έπιασε ενώ έβλεπα μια σκηνή μάχης στην «Πύλη της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο.

  Χαλάλι σου Σοφί Μαρσώ, και ας εμφανίστηκες πολύ λίγες στιγμές στην ταινία σε σχέση με τις άλλες ταινίες σου.

  Οι αριστοκράτες πρόδωσαν τον αγώνα, εξαγοράστηκαν από τον άγγλο βασιλιά.

  Κάθε κατακτητής στηρίζεται στην πλουτοκρατία της κατακτημένης χώρας για να διατηρήσει την εξουσία του. Αριστοκρατία σημαίνει κατοχή γης, να το θυμίσουμε αυτό.

  Το ίδιο έγινε και με την ντόπια αριστοκρατία, τους κοτσαμπάσηδες, στην Επανάσταση του 1821. Δεν είχα αμφιβολία, το επιβεβαίωσα και από μια ιστοσελίδα. Οι επαναστάτες δεν είχαν γη, είχαν καράβια και χρήματα, και ζούσαν κυρίως στο εξωτερικό. Από το εξωτερικό ξεκίνησε η Επανάσταση. Όσοι κοτσαμπάσηδες συμμετείχαν στην Επανάσταση, σύρθηκαν σ’ αυτήν.  

 

No comments: