Book review, movie criticism

Sunday, May 19, 2019

Σεργκέι Αϊζενστάιν, Glumov’s diary (1923), Romance sentimentale (1930) και Η καταστροφή της Οξάκα (1931)




  Υπάρχουν τρεις μικρές ταινίες του Σεργκέι Αϊζενστάιν που τις έψαξα τώρα με την ευκαιρία της ανάρτησής μου για την ταινία του «Το λιβάδι Μπιέζιν». Η πρώτη, που είναι και η πρώτη του ταινία, είναι το «Ημερολόγιο του Γκλούμοφ», γυρισμένη το 1923.
  Πρόκειται για μια ελεύθερη μεταφορά ενός θεατρικού έργου του Αλεξάντρ Οστρόφσκι που έχει τίτλο «На всякого мудреца довольно простоты» (Σε κάθε σοφό αρκετή απλότητα), που στο IMDb δίνεται με τον τίτλο «The wise man» (ο συνετός, ο σοφός). Ο κλόουν προσπαθεί να το σκάσει στο μέσο μιας παράστασης. Τα «θαύματα» του τσίρκου τα κάνει εδώ ο Αϊζενστάιν με το μοντάζ, όπως όταν δείχνει έναν κλόουν να μεταμορφώνεται ξαφνικά σε γαϊδούρι.
  Το «Ημερολόγιο του Γκλούμοφ» μπορείτε να το δείτε στο youtube

  Η «Συναισθηματική ρομάντζα», τη σκηνοθεσία της οποίας ο Αϊζενστάιν συνυπογράφει με τον Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ, γυρίστηκε το 1930.
  «Φθινόπωρο, μελαγχολία, πεθαμένη αγάπη, αυτά είναι τα θέματα αυτής της παλιάς ρώσικης ρομάντζας» διαβάζουμε στα γράμματα τίτλων στην αρχή της ταινίας.
  Φθινόπωρο: βλέπουμε σκηνές από φύση, που πολύ μου θύμισαν τον Stan Brakhage. Να επηρεάστηκε άραγε ο Μπράκιτζ από την ταινία αυτή του Αϊζενστάιν; Καθόλου απίθανο. Συνέχισε μάλιστα τις πειραματικές του αναζητήσεις φτάνοντας στην τέλεια αφαίρεση, κάτι αντίστοιχο με την ανεικονική ζωγραφική. Αν δεν μου τον σύστηνε ο φίλος μου ο Μάκης δεν θα τον ήξερα. Ο Αϊζενστάιν όμως εγκατέλειψε τις φορμαλιστικές του αναζητήσεις (ας μπορούσε να κάνει και αλλιώς) μετά την απαγόρευση της συνέχισης των γυρισμάτων της ταινίας του «Το λιβάδι Μπιέζιν», και γύρισε τον «Αλέξανδρο Νιέφσκι» και τον «Ιβάν τον τρομερό», κορυφαία έργα του.
  Μελαγχολία: Η κοπέλα, με σκυμμένο κεφάλι, σκεφτική, κάθεται μπροστά στο πιάνο. Όμως σε λίγο θα αρχίσει να παίζει τη ρομάντζα.
  Πεθαμένη αγάπη: προφανώς έχει να κάνει με τα λόγια της ρομάντζας.
  Όμως το τέλος είναι αισιόδοξα χαρούμενο με εικόνες όπως τα ανθισμένα κλαδιά μιας αμυγδαλιάς, τα πουλιά που πετούν στον ουρανό και το χαμογελαστό πρόσωπο της κοπέλας (το τελευταίο πλάνο).
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube.

    «Η καταστροφή της Οαξάκα» είναι ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Οαξάκα, μετά τον τρομερό σεισμό που έπληξε την πόλη. Εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ, προφανώς το γύρισε ο Αϊζενστάιν όταν βρισκόταν στο Μεξικό για τα γυρίσματα της ταινίας του «Ζήτω το Μεξικό».
  Το ντοκιμαντέρ αυτό μπορείτε να το δείτε, με ισπανικούς μεσότιτλους, στο youtube.

No comments: