Book review, movie criticism

Thursday, May 9, 2019

Justin Kelly, Η πιο μεγάλη απάτη (JT LeRoy 2018)


Justin Kelly, Η πιο μεγάλη απάτη (JT LeRoy 2018)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Το μοτίβο της ψεύτικης ταυτότητας, είτε σαν όνομα, όπως η περίπτωση του Jeremiah Terminator Leroy, είτε σαν ιδιότητα (ο συγγραφέας που τιμήθηκε με Νόμπελ ενώ τα έργα του τα έγραφε η γυναίκα του, στη «Σύζυγο» που είδαμε πριν δυο μήνες) δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο, όμως όχι και σπάνιο. Στο μυαλό μου έρχεται η «Δωδεκάτη νύχτα» του Σαίξπηρ, ο Ορέστης στον τραγικό μύθο που δεν παρουσιάζεται με το πραγματικό του όνομα στο Άργος για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του, και ο Ερωτόκριτος, που «μαυρισμένος» παρουσιάστηκε σαν κάποιος άλλος για να σώσει την Αθήνα από τους επιδρομείς και να βάλει σε δοκιμασία την Αρετούσα, λες και δεν ήταν πεπεισμένος, με τα τόσα που τράβηξε, για τον έρωτά της.
  Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικό γεγονός. Η Λώρα Άλμπερτ, που ανάμεσα στα άλλα «δούλεψε» και σαν σεξ τηλεφωνήτρια (τη δεκαετία του ’90 δεν υπήρχαν ακόμη τα τηλεοπτικά προγράμματα με τις όμορφες κοπέλες που σε προκαλούν να τις πάρεις τηλέφωνο για να σου πούνε ερωτόλογα, και φυσικά ούτε τα cam-girls του διαδικτύου, έτσι η πιο πανάσχημη, μια και δεν την έβλεπες, μπορεί να σε «έφτιαχνε» ερωτικά-διάβασα μια τέτοια περίπτωση), έγραψε ιστορίες με ψευδώνυμο, ένα από τα οποία ήταν το JT LeRoy, ένα αγόρι με ταλαιπωρημένα παιδικά χρόνια και εφηβεία, που για μεγάλο διάστημα ήταν άστεγο. Οι ιστορίες με αυτό το ψευδώνυμο υποτίθεται ότι ήταν αυτοβιογραφικές, και, ακούμε στην ταινία, όντως ήταν σε κάποιο βαθμό για τη συγγραφέα.
  Ταινία χωρίς ιδιαίτερες κορυφώσεις, με μοναδικό σασπένς αυτό της αναπόφευκτης αποκάλυψης, κρατάει το ενδιαφέρον μας κυρίως λόγω της ερμηνείας της συνονόματης Laura Dern και της όμορφης Κρίστεν Στιούαρτ στο ρόλο της Σαβάνα, της κουνιάδας της, που υποκρίθηκε ότι ήταν ο JT LeRoy.  
  Πιασάρικος ο ελληνικός τίτλος, αλλά σαν να είναι λιγάκι υπερβολικός. Δηλαδή τι, πιο μεγάλη απάτη και από το χρηματιστήριο;   

No comments: