Book review, movie criticism

Friday, December 10, 2010

Li Yang, Blind shaft盲井

Li Yang, Blind shaft盲井 (2003)

Είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας της οποίας τα άλλα δύο μέρη είναι το «Τυφλό βουνό» (2007), και αναμένουμε και το «Τυφλό ποτάμι».
«Τυφλά εγκλήματα» είναι ο ελληνικός τίτλος, διαφέροντας από τον αγγλικό, που και αυτός συνήθως διαφέρει από τον κινέζικο. «Τυφλό πηγάδι» είναι ο κινέζικος και ο αγγλικός τίτλος.
Έξυπνο και πρωτότυπο σενάριο. Δυο ανθρακωρύχοι έχουν επινοήσει έναν τρόπο να βγάζουν λεφτά. Πλευρίζουν έναν άνθρωπο που ψάχνει για δουλειά. Του λένε ότι μπορεί να δουλέψει στο ανθρακωρυχείο μαζί τους, αλλά πρέπει να τον παρουσιάσουν σαν συγγενή τους για να τον προσλάβουν. Στη συνέχεια τον παρασέρνουν σε μια σκοτεινή στοά και τον σκοτώνουν, και παίρνουν μια μεγάλη αμοιβή για να «σκεπάσουν» το θέμα και να μην ανακατευθούν οι σχετικές υπηρεσίες για τα μέτρα ασφαλείας του ανθρακωρυχείου. Στην τελευταία τους όμως προσπάθεια, που θύμα τους είναι ένας νεαρός, τα πράγματα δεν τους πηγαίνουν καλά. Στην πραγματικότητα τα πράγματα γίνονται ακριβώς αντίστροφα.
Έξυπνο σενάριο, γεμάτο σασπένς, καθηλώνει το θεατή, που δεν μπορεί να μη νοιώσει ικανοποίηση στο τέλος βλέποντας τους δυο σατανικούς τύπους «να πηγαίνουν για μαλλί και να βγαίνουν κουρεμένοι».
  

No comments: