Book review, movie criticism

Wednesday, May 23, 2007

Ανακοίνωση

Σταματώ την απεργία στο blog μου για να ανταποκριθώ στο ευγενικό κάλεσμα της φίλης μου της Ελένης, για ανάρτηση μιας ανακοίνωσης.

Στα 200 χρόνια Βυρωνικής ποίησης και στο έτος Σολωμού είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23/05/2007 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, (Ιπποδρομίου 3) 8.30 με τίτλο "Λευτεριά για Λίγο πάψε..." Χαιρετίζουν Αλ Δαφνομίλης Μπ. Μπαρμπουνάκης. Μιλούν Π. Τριγάζης, ΓΓ του συλλόγου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό κ τον Πολιτισμό και Τριαντ. Κωτόπουλος, συνεργάτης ΑΠΘ, Ελένη Κάππα-Καρασαββίδου.

Να γίνω πιο συγκεκριμένος για την απεργία μου. Κάνω απεργία γιατί μου γίνεται ΕΔΕ, κατηγορούμενος "για αδικήματα τελούμενα δια του ηλεκτρονικού τύπου'. Πρόκειται για τα σόκιν ανέκδοτα που μου έστειλε η Έρη, για το post με τα στιχάκια για τον Βαρθολομαίο με τα δυο σχετικά σκίτσα που μου έστειλαν διάφοροι,με email και sms, και για μια γυμνόστηθη με την οποία εικονογραφούσα ένα ανέκδοτο, σκοπεύοντας να παραπέμψω σε αυτό με link σε εισήγησή μου σε συνέδριο που έγινε το φθινόπωρο στο Βόλο, με θέμα "Λαϊκά στιχουργήματα και ανέκδοτα", όπου αναφερόμουν στις νέες δυνατότητες του διαδικτύου, περιμένοντας να προσφέρουν στα blogs και τη δυνατότητα ανάρτησης pps. Φυσικά έσβησα τα σχετικά posts εφόσον η υπηρεσία τα θεωρεί επιλήψιμα, παρόλο που δεν τα διώκει ο ποινικός κώδικας όπως μου εξήγησε ο δικηγόρος μου, και όπως μπορούσα να φανταστώ κι εγώ, και από όλες τις περιπτώσεις που αναφέρει το άρθρο 133 του δημισιοϋπαλληλικου κώδικα με το οποίο εγκαλούμαι μόνο η περίπτωση αυτή θα μπορούσε να με αφορά. Φυσικά μου είναι δύσκολο να φανταστώ δικαστήριο να με καταδικάσει για τις παραπάνω αναρτήσεις. Αυτά, για τους φίλους bloggers που αναρωτιούνται.

Έχω χάσει το κέφι μου για σχόλια, νιώθοντας να μου την έχουν στημένη. Σήμερα τα σόκιν, αύριο δεν ξέρω τι. Προς το παρόν θα περιορίζομαι σε προδημοσιεύσεις. Επί τη ευκαιρία θα παραπέμψω και στη δημοσίευση που έγινε στο Έθνος, όπου η φίλη η Ελένη Γκίκα παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα blogs, με τη δική της εισαγωγή και το δικό μου κείμενο, γραμμένο με την ευφορία για τα κολακευτικά σχόλια που άκουγα για το blog μου, χωρίς να ξέρω τι με περίμενε.

Και το δικό μου κείμενο
Οι τρέχουσες προδημοσιεύσεις μου για βιβλία της Πέρσας Κουμούτση, Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ, Γρηγορίας Πούλιου, Ελένης Καρασαββίδου και Ελένης Στασινού βρίσκονται στην ιστοσελίδα μου της Otenet. http://users.otenet.gr/~hdermi
Για όλες τις επόμενες προδημοσιεύσεις μου μπορείτε να επισκέπτεστε αυτή την ιστοσελίδα, από το blog μου δεν θα ξαναπαραπέμψω, μέχρι να δω τι θα κάνω με αυτό, αν θα είναι απλώς μια συνέχιση της απεργίας ή αν θα το εγκαταλείψω οριστικά. Έχω σχεδόν έτοιμες για ανάρτηση βιβλιοκριτικές για τον Ανδρέα Μήτσου, την Ελένη Γκίκα, τη Λαμπρίνα Μαραγκού, τον Δημήτρη Βαρβαρήγο και τη Γιασμίνα Χαντρά.

10 comments:

el-bard said...

Σκέψου, φίλε Μπάμπη, τι θα έλεγε οποιαδήποτε υπηρεσία αν ήταν να κρίνει το έργο του Ηλία Πετρόπουλου. Θα τον καταδίκαζε εις τον διά πυράς θάνατο!!!
Θα πει κάποιος: Σωστά, αλλά ο Πετρόπουλος δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος.
Δεν ομιλώ περί αυτού, αλλά περί του έργου που άφησε πίσω του και το οποίο θα είχαν αποκηρύξει μετά βδελυγμίας οι καρεκλοκένταυροι. Το έργο που προήγαγε τη λαογραφική επιστήμη, δεν είναι έτσι;
Τα ανέκδοτα δεν αποτελούν λαογραφικό υλικό;
Τα τραγούδια τα αποκριάτικα δεν αποτελούν εογραφικό υλικό;
Οι βρισιές δεν αποτελούν λαογραφικό υλικό;
Απαγορεύεται, λοιπόν, σε έναν πνευματικό άνθρωπο της δουλειάς, φιλόλογο κλπ., να κάνει αυτή την έρευνα; Περίεργο.
Και αν, φίλε Μπάμπη, ήσουν σεναριογράφος και έγραφες ένα σενάριο για ένα χαζοσήριαλ με βρισιές και κομπίνες κλπ., τότε θα ήταν όλα καλά επειδή θα έκανε επιτυχία, επειδή θα είχε τηλεθέαση;
Αν ήσουν ο σεναριογράφος του Βασικού Ενστίκτου, ας πούμε, ή της Σιωπής των Αμνών, θα ξεκινούσε ΕΔΕ γι' αυτό το λόγο;
Σαν να μην ξέρουμε τι μας γίνεται.

Τέλος άντων, να υπολογίζεις στη συμπαράστασή μου και αν μπορώ σε κάτι να φανώ χρήσιμος, με χαρά θα το κάνω.

Babis Dermitzakis said...

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8349377256681763138&postID=8673017234724618239

Babis Dermitzakis said...

http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070529k.php

Λεξημα said...

Μπάμπη η περιπέτειά σου, μου έδωσε έμπνευση να γράψω τις παρακάτω μαντινάδες. Σου τις αφιερώνω... με την ελπίδα πως δε θα σου κάνουν νέα ΕΔΕ, με θέμα... τους φίλους σου και τις εμπνεύσεις τους!

Επίσης ας μην ξεχνάμε πως η επικαιρότητα (όπως η περίπτωση του εγκλήματος πάθους Ι.Β.) πάντοτε έδινε έμπνευση σε καλλιτέχνες και απλό λαό να εκφραστεί, είτε με στίχους, είτε με τραγούδια, είτε με ό,τι άλλο μέσο ήταν πρόσφορο (όπως και σε μένα τώρα, έμπνευσή μου στάθηκε, η δική σου περιπέτεια).

Για σκέψου όμως τι θα γινόταν αν ήσουν δάσκαλος όταν "πιάστηκε το βαπόρι απ την Περσία" και δημοσίευες τους στίχους που άκουσες από κάποιον ρεμπέτη, σε κάποια εφημερίδα της εποχής...
Ούτε ψύλλος στον κόρφο σου κακομοίρη μου!

Εσύ πάντως Μπάμπη μη μασάς! Μάζευε υλικό! Ειδικά τα sms που αποτελούν τη σύγχρονη μορφή λαϊκής έκφρασης. Και μην τα δείχνεις πουθενά, για να μην προσβληθούν τα χρηστά μας ήθη. Όταν τα κάνεις βιβλίο μαζί με τους σχολιασμούς σου, τότε μόνο κατάθεσέ το στην Υπηρεσία σου και τότε θα δεις πόσα μπράβο θα εισπράξεις και πως θα σου πλέξουν το εγκώμιο για την υπομονή σου, τη διορατικότητά σου, την ιδέα κλπ κλπ...
Κι αν πάλι στη σημερινή εποχή δεν καταφέρουν να δουν πέρα απ τη μύτη τους, δεν πειράζει. Αύριο οι μελετητές, οι ιστορικοί και λαογράφοι, σίγουρα θα εκτιμήσουν τη δουλειά σου.

Και τώρα ήρθε η ώρα για τις μαντινάδες:

ΑΝΕΚ-ΕΔΕ-ΤΟ
Δάσκαλος με χαμόγελο έλεγε αστειάκι
στου ίντερνετ τις διαδρομές σε ιδιωτικό μπλογκάκι.
Είχε τ' ανέκδοτο αυτό ολίγον πιπεράκι
κι ο δάσκαλος του πρόσθεσε κι ολίγον αλατάκι...
Όχι σπουδαία πράγματα, δυο όμαρφα βυζάκια,
για να χαρούν το ανέκδοτο λίγο και τα ματάκια.
Επίσης σκίτσα έβαζε κι επίκαιρα στιχάκια,
που έβγαζε ο θυμόσοφος λαός σε ποιματάκια.
Και απ' αυτά τ' ανέκδοτα, προκλήθη σούπερ κρίση
και τον καλούνε σε ΕΔΕ για να τους εξηγήσει,
πως γίνεται ως δάσκαλος να έχει τέτοια ήθη
και να προσβάλλει την αιδώ μ' αυτά τα κακοήθη.
**********
Πρώτον, τους λέει ο δάσκαλος, εκτός υπηρεσίας,
δεν ειμ' ελεύθερος να πω ακόμα κι ανοησίας;
Δεύτερον, ποιον προσέβαλα; τι έκανα ο καημένος;
Δύο βυζάκια έδειξα... του ανεκδότου μέρος.
Τρίτον, σ' αυτή την εποχή, που όλα τα 'χει δείξει,
η θέα μιας γυμνόστηθης τι έχει να επιδείξει;
Τέταρτον, μες στο ίντερνετ υπάρχει τόση βρώμα,
που τα παιδιά είν' απαθή για φώτο "γυμνό σώμα".
Άσε που αυτά γνωρίζουνε καλύτερα από μένα
τα σόκιν και τα πονηρά, που είναι ένα κι ένα.
Πέμπτον είναι παράνομη θαρρώ η λογοκρισία
κι από ανέκδοτα στο νετ να κρίνεται η ουσία.
**********
Δεν είν' τ' ανέκδοτα θαρρώ λόγος για δίωξή μου,
μα είναι μάλλον πρόσχημα για απομάκρυνσή μου.
Αν κάνατε μια σύσταση το λινκ του μπλογκ να βγάλω
απ την ιστοσελίδα μου για να μη σας προσβάλλω,
θα 'τανε πιο ανθρώπινο, θα το 'χα καταλάβει,
μα για ανέκδοτα ΕΔΕ; ο νους μου τι να βάλλει;
Πάντως αν στα ανέκδοτα βρεθεί η ενοχή μου
και βασιστεί η κρίση σας για τη διαγωγή μου,
σεις θα 'στε το ανέκδοτο που θα το μάθουν όλοι
και τότε θα αλλάξουνε οι μεταξύ μας ρόλοι.
**********
Αριστοφάνης θα γενώ και θέατρο θα φτιάξω
με μαντινάδες κρη(ι)τικές όλους θα σας εκράξω
Και τότε ο Δήμος θα Κρατεί σε όσα θα σας ψάλλω
κι ο Λόγος που με Κρίνατε θα φανερώσει άλλο.


(c)Μαργαρίτα Καρλαύτη
Η φίλη σου από το Λέξημα

(για να ξέρεις-ει-ουμε-ετε-ουν ποιόν να κυνηγάς-ά-ούμε-άτε-ούν σε περίπτωση που προσβάλλουν και οι μαντινάδες ή η σάτιρα τα εκπαιδευτικά ήθη.)




Εν πάση περιπτώσει είπα πολλά...
Κλείνω εδώ και αν τυχόν έχεις την παραμικρή υποψία πως μπορεί τα σχόλιά μου ή οι μαντινάδες μου να σου δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, αντί χαμόγελα, σου δίνω εν λευκώ το δικαίωμα να λογοκρίνεις ό,τι νομίζεις, ή και να διαγράψεις τελείως το comment μου, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς καμιά εξήγηση.

Την αγάπη μου, καλά ξεμπερδέματα & "Βοήθειά μας"!
:)

scalidi said...

Μπάμπη, έχω ξεχάσει να σε ευχαριστήσω για την αναφορά σου σε μένα στο κείμενό σου... Εγώ σε πήρα στο λαιμό μου, φοβάμαι. Θα κουβαλώ την αμαρτία...

Babis Dermitzakis said...

Αχ βρε Σταυρούλα, θα πας οπωσδήποτε στην κόλαση!!! Την ξέρεις την παροιμία, η περιέργεια έφαγε τη γάτα, και εγώ είμαι περίεργος, αργά ή γρήγορα θα έφτιαχνα blog, με ή χωρίς τη βοήθεια κάποιου.

Babis Dermitzakis said...

Κοίτα να δεις, το ξέρω τόσες μέρες και ξέχασα να το γράψω. Μου το είπε συναδέλφισσα στην τιμητική εκδήλωση για τον Ανδρέα Μήτσου, στον Ιανό, ότι ήλθα πρώτος στα μόρια σαν σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Η ίδια, με 25,75 μόρια, είχε την 7η θέση. Την επομένη έμαθα τα μόριά μου: 30,45. Δυστυχώς με την ΕΔΕ που γίνεται σε βάρος μου δεν έχω διάθεση να ζητωκραυγάσω.

reginarosasamat said...

Καλησπέρα.Για ποιο πράγμα σχετικά με το blog, περνάτε ΕΔΕ; Διάβασα το post σας αλλά δεν μπόρεσα ακριβώς να καταλάβω γιατί δεν έχω παρακολουθησει την ιστορία. ΕΔΕ για κάποια ανέκδοτα που ανεβάσατε στο blog σας; Μου φαίνεται απίστευτο!

Babis Dermitzakis said...

Καλησπέρα Regina b. Είναι αυτό που λένε, απίστευτο και όμως αληθινό. Σύντομα και λακωνικά έχω γράψει σχετικά σ' αυτό το post, ενώ στο προηγούμενο απλά ανέφερα το γεγονός. Μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία, είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν έχω διάθεση να ξαναγράψω άλλο post.

Babis Dermitzakis said...

Δεν λογοκρίνονται μόνο οι bloggers, το κακό είναι γενικότερο. http://regina-rosas-amat.blogspot.com/2007/06/2007-2007.html