Book review, movie criticism

Friday, March 7, 2025

Chen Kaige, Dante Lam & Hark Tsui, The battle at lake Changjin II (长津湖之水门桥, 2022)

 Chen Kaige, Dante Lam & Hark Tsui, The battle at lake Changjin II (长津湖之水门桥,  2022)

 


  «Η γέφυρα στην πύλη του νερού» είναι ο κινέζικος τίτλος της ταινίας.

  Όπως φαίνεται από τον αγγλικό τίτλο, αποτελεί sequel του πρώτου, που παρά την χαμηλή βαθμολογία του (5,5) είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

  Εδώ δεν βλέπουμε τόσο προσωπικές ιστορίες όσο συλλογικές.

  Στόχος των κινέζικων δυνάμεων είναι να καταστρέψουν τη γέφυρα που βρίσκεται στη λίμνη.

  Για ποιο λόγο;

  Έχουν κυκλώσει τους αμερικάνους και θέλουν να τους εμποδίσουν να διασπάσουν τον κλοιό.

  Θα καταστρέψουν τη γέφυρα, όμως οι αμερικάνοι με ελικόπτερα θα φέρουν κομμάτια, πολύ βαριά, και θα τη συναρμολογήσουν.

  Ιστορικό γεγονός: όπως οι άγγλοι κατάφεραν και ξέφυγαν από τη Δουνκέρκη, έτσι και οι αμερικάνοι ξέφυγαν από τον κλοιό, επιβιβάστηκαν στα πλοία και έφυγαν κάτω από τον 38ο παράλληλο, που χωρίζει τη βόρεια από τη νότια Κορέα.

  Εντυπωσιακές οι σκηνές μάχης.

  Δεν μπορώ να μην κάνω τη σύγκριση με τις ιρανικές πολεμικές ταινίες που είδα πρόσφατα: είναι πιο εντυπωσιακές, κάτι που είναι κατανοητό. Όμως βλέπουμε ίδιες περιπτώσεις αυτοθυσίας.

  Να το λέμε και αυτό: οι κινέζοι που πήγαν να πολεμήσουν τους αμερικάνους όταν τους είδαν να πλησιάζουν στα σύνορά τους, ήταν εθελοντές. Οι αμερικάνοι και οι σύμμαχοι που πήγαν στην Κορέα δεν ήταν εθελοντές, ήταν οι άτυχοι της υπόθεσης.

  Ο πεθερός μου μόλις που τη γλίτωσε.

No comments: