Book review, movie criticism

Monday, January 17, 2022

Chen Kaige, Dante Lam & Hark Tsui, The battle at the lake Changjin (长津湖,2021

Chen Kaige, Dante Lam & Hark Tsui, The battle at the lake Changjin (长津,2021

 


  Καημό το είχα.

  Να δω μια ταινία που οι κακοί να είναι οι αμερικάνοι.

  Αυτή είναι «Η λίμνη Changjin» (ο κινέζικος τίτλος).

  Είναι η πιο ακριβή παραγωγή που γυρίστηκε ποτέ στη Κίνα, διαβάζω στη βικιπαίδεια.

  Ο Chen Kaige είναι ένας από την τριανδρία των κορυφαίων κινέζων σκηνοθετών. Οι άλλοι δύο είναι ο Τζανγκ Γιμόου και ο Φενγκ Σιαογκάνγκ, τους οποίους έχω δει πακέτο. Κάποια στιγμή θα δω και τον Τσεν Κάιγκε, του οποίου βέβαια έχω δει αρκετές ταινίες, έχω γράψει όμως μόνο για τέσσερις, με τελευταία την «Legend of the demon cat» (2015). Κάποια στιγμή θα τον δω κι αυτόν πακέτο, σίγουρα αν προβληθεί κάποια ταινία του στις ελληνικές αίθουσες.

  Την ταινία αυτή συνυπογράφουν άλλοι δυο μεγάλοι κινέζοι σκηνοθέτες, ο Dante Lam και ο Hark Tsui.

  O Γου Τσιανλί είναι ο βετεράνος του πολέμου. Γυρνάει σπίτι φέρνοντας μαζί του την υδρία με τις στάχτες του αδελφού του που σκοτώθηκε σε μάχη.

  Σε ποιο σπίτι;

  Οι γονείς του μένουν σε μια βάρκα, όπως και τόσες άλλες φτωχές οικογένειες. Το κομμουνιστικό κόμμα που την προηγούμενη χρονιά (1949), έχοντας νικήσει το εθνικιστικό κόμμα, κήρυξε την ίδρυση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας, τους έχει δώσει γη για να κτίσουν σπίτι.

  Μόλις έχει έλθει και ανακαλείται η άδεια του. Οι αμερικάνοι είχαν αποβιβασθεί στο λιμάνι Ίντσον, πέρα από τον 38ο παράλληλο που είναι τα σύνορα με την νότια Κορέα, και είχαν προωθηθεί προς τα κινεζικά σύνορα. Έπρεπε να τους αποκρούσουν.

  Ο αδελφός του θέλει να τον ακολουθήσει. Αυτός αρνείται. Όμως εκείνος πηγαίνει κρυφά και στρατολογείται ως εθελοντής.

  Στη συνέχεια θα δούμε τους δυο αδελφούς στις συγκρούσεις με τον εχθρό να μάχονται ηρωικά.

  Δυο αποφασιστικές μάχες βλέπουμε στην ταινία. Η μία ήταν να βοηθήσουν τους κορεάτες στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν ένα πύργο τηλεπικοινωνιών των αμερικανών και πιέζονταν άγρια από τις εχθρικές δυνάμεις. Η άλλη δόθηκε στη λίμνη Τσανγκτζίν. Μέχρι να φτάσουν όμως εκεί υπέστησαν αρκετές απώλειες από την αμερικανική αεροπορία.

  Οι κινέζοι νίκησαν και οι αμερικάνοι απωθήθηκαν πίσω από τον 38ο παράλληλο.

  Οι σκηνές μάχης είναι από τις πιο συγκλονιστικές που έχω δει, ειδικά αυτές που ήταν σώμα με σώμα.

  Το τέλος είναι συγκινητικό. Ο αμερικανός στρατηγός χαιρετάει στρατιωτικά αποδίδοντας φόρο τιμής σε μια ομάδα κινέζων στρατιωτών που είχαν παγώσει στις θέσεις τους, στην πλαγιά ενός λόφου, όπου είχαν ακροβολισθεί για να εμποδίσουν την υποχώρηση των αμερικάνων.

  Συναρπαστική ταινία, πολύ μου άρεσε.

 

No comments: