Book review, movie criticism

Thursday, January 27, 2022

Andreas Fontana, Αζόρ, ο κώδικας του τραπεζίτη (Azor, 2021)

Andreas Fontana, Αζόρ, ο κώδικας του τραπεζίτη (Azor, 2021)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Η ιστορία διαδραματίζεται το 1980, τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την Ιζαμπέλ Περόν στην Αργεντινή. Ο Yvan de Wiel, ιδιωτικός τραπεζίτης από τη Γενεύη πηγαίνει στην Αργεντινή συνοδευόμενος από τη γυναίκα του για να αντικαταστήσει τον συνέταιρό του, για τον οποίο κυκλοφορούν περίεργες φήμες.

  Δεν καταφέρνει να τον συναντήσει. Έχει εξαφανιστεί. Επίσης έχει εξαφανιστεί και η κόρη του Augusto, η οποία είχε ανακατευθεί με την πολιτική. Ο Augusto θέλει να της ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα του de Wiel και να καταθέσει χρήματα, αν κάποτε εμφανιστεί.

  Ξέρουμε την ιστορία των εξαφανισμένων στην Αργεντινή. Ο συνέταιρός του, ακούμε, είχε δηλώσει ότι αυτοί της χούντας είναι δολοφόνοι.

  Ο de Wiel ανακαλύπτει σε ένα σημείωμά του τη λέξη Λάζαρος, τελευταία στη λίστα με άλλα ονόματα.

  Τι να σημαίνει άραγε;

  El Dorado.

  Και τι είναι αυτό το El Dorado;

  Ένα μέρος με ένα σωρό κατασχεμένα αντικείμενα από τη χούντα, από αυτοκίνητα μέχρι τηλεοράσεις. Η τράπεζα μπορεί να αποτελέσει τον διαμεσολαβητή για να πουληθούν στην Ευρώπη.

  Ο Λάζαρος πιθανόν αρνήθηκε, και γι’ αυτό εξαφανίστηκε.

  Να δούμε, ο de Wiel τι θα κάνει;

  Και ο Αζόρ τι είναι, σκύλος;

  Για πρώτη φορά ο ελληνικός τίτλος είναι πιο καίριος από τον πρωτότυπο. Είναι ο κώδικας.

  Δηλαδή μια λέξη του κώδικα, που είναι σαν τα καλιαρντά, τον κώδικα των ομοφυλόφιλων. Σημαίνει «Κάτσε φρόνιμα, πρόσεξε τα λόγια σου».

  Χούντα είναι αυτή, δεν αστειεύονται.

  Παρόλο που το θέμα είναι ενδιαφέρον η ταινία δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Συζητήσεις επί συζητήσεων, δεικτικά επεισόδια που εικονογραφούν πρόσωπα και καταστάσεις, με το σασπένς για το αν θα βρεθεί ο Λάζαρος να «αιωρείται» ελάχιστα. Θα σημειώσουμε ένα τεράστιο εφέ απαρίθμησης στο τέλος, με τα κατασχεμένα αντικείμενα. Η Χούντα έκανε καλή μπάζα.

 

 

No comments: