Book review, movie criticism

Sunday, January 16, 2022

Wen Shipei (温仕培), Are you lonesome tonight? (热带往事,2021)

Wen Shipei (温仕培), Are you lonesome tonight? (热带往事,2021)

 


  «Συνέβη στους τροπικούς» είναι ο κινέζικος τίτλος της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Wen Shipei, η οποία προβλήθηκε στις Κάννες. Ο αγγλικός τίτλος είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού το οποίο ακούμε τρεις τέσσερις φορές στην ταινία.

  Δεν μπορεί, το μοτίβο είναι σπάνιο, σίγουρα θα είδε ο Wen Shipei το «Wolfsburg» του Christian Petzold.

  Στο «Wolfsburg» ο άντρας, ψάχνοντας το κινητό του ενώ οδηγούσε, παρασέρνει ένα ποδηλάτη, παιδί και το σκοτώνει.

  Στο «Νοιώθεις μόνη απόψε» ο άντρας, ψάχνοντας το κινητό του, παρασύρει ένα πεζό.

  Οι ενοχές κάνουν τον άντρα στο «Wolfsburg» να πλησιάσει τη μητέρα του παιδιού.

  Οι ενοχές κάνουν τον άντρα στο «Are you lonesome tonight» να πλησιάσει τη γυναίκα του πεζού.

  Και οι ομοιότητες σταματάνε εδώ. Στο «Wolfsburg» θα αναπτυχθεί ένα αίσθημα ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, που ματαιώνεται όταν αυτή διαπιστώνει ότι αυτός είναι που σκότωσε το γιο της. Έψαχνε να βρει τον ένοχο για να εκδικηθεί.

  Στο «Are you lonesome tonight» δεν αναπτύσσεται αίσθημα, είναι αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας η γυναίκα. Όμως ο άντρας της ήταν ένας ανεπρόκοπος, μπλεγμένος με υπόκοσμο, ίσως να είδε και με ανακούφιση το θάνατό του.

  Μια σκηνή είναι πανομοιότυπη: και οι δυο άντρες προβάρουν τα λόγια τους, αυτά που θα πουν στη γυναίκα ομολογώντας την ενοχή τους. Και κανείς τους δεν έχει την ευκαιρία να τα πει.

  Η γυναίκα στο «Wolfsburg» μαχαιρώνει τον άντρα. Η γυναίκα στο «Are you lonesome tonight» τον ξελασπώνει από τα μπλεξίματά του με την αστυνομία όταν συλλαμβάνεται.

  Το πρώτο μισό της ταινίας είναι drama, που έχει να κάνει με τύψεις και ενοχές. Το δεύτερο μισό είναι crime, με συναρπαστικές σκηνές δράσης, κυνηγητό (όχι με αυτοκίνητα, σε στενά και σε διαδρόμους κτηρίων), πιστολίδι, και αρκετούς νεκρούς.

  Τελικά μπορεί να μην τον είχε σκοτώσει παρασύροντάς τον, να τον είχε τραυματίσει απλώς. Όμως κάποιοι του την είχαν στημένη, τον πυροβόλησαν ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος.

  Στο τέλος η γυναίκα θα βρεθεί με μια τσάντα γεμάτη χρήματα. Τα είχε βουτήξει ο άντρας της από τους κακούς, αυτούς που τον πυροβόλησαν, και αυτός που τον παρέσυρε μπόρεσε να τα βρει. Το να τον ξελασπώσει ήταν μια πράξη ευγνωμοσύνης.

  Εν τάξει, η ταινία του Petzold μου άρεσε περισσότερο, όμως και η ταινία του Wen Shipei είναι μια πολύ καλή ταινία. Εξάλλου είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

 

No comments: