Book review, movie criticism

Tuesday, January 11, 2022

Diao Yinan, Η λίμνη με τις αγριόχηνες (南方车站的聚会, 2019)

Diao Yinan, Η λίμνη με τις αγριόχηνες (南方车站的聚会, 2019)

 


  Συνάντηση στο δυτικό σταθμό είναι ο κινέζικος τίτλος, αλλά μέχρι να φτάσει στη Δύση άλλαξε σε «Η λίμνη με τις αγριόχηνες». Και στα δυο μέρη πάντως διεξήχθη σημαντική δράση.

  Αναρωτιέμαι πώς μου ξέφυγε αυτή η ταινία, πότε προβλήθηκε και δεν το πήρα χαμπάρι. Γιατί; Διότι βλέπω πακέτο τον Diao Yinan, έχω δει τις τρεις προηγούμενες ταινίες του.

  Και πώς το πήρα χαμπάρι;

  Ένας κριτικός κινηματογράφου την περιέλαβε μέσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

  Σταθερό το unhappy end και σ’ αυτή την ταινία, ενώ βλέπουμε τον Ντιάο Γινάν να προχωρεί όλο και περισσότερο προς το crime.

  Και μια διαφορά: εδώ απουσιάζει ο έρωτας. Υπάρχει όμως κάτι άλλο: η αυτοθυσία για τη γυναίκα, κάτι που εμείς το ξέρουμε αντίστροφα, η γυναίκα να αυτοθυσιάζεται για τον άντρα («Άλκηστις», «Παλακίδα», «Νόρμα», πολλές ταινίες του Κέντζι Μιτζόγκουτσι, κ.ά.).

  Ο Τζόου Τζενόνγκ έχει παρατήσει τη γυναίκα του και το γιο τους εδώ και πέντε χρόνια. Γιατί; Διότι, υποθέτουμε, δεν άντεξε το γεγονός ότι είναι άρρωστη, επιληπτική.

  Το έχει μετανιώσει, θέλει να τη δει.

  Είναι αρχηγός σπείρας που κλέβουν μηχανάκια. Υπάρχει αντιδικία με μια άλλη σπείρα ως προς την περιοχή δράσης. Η αντίπαλη σπείρα θα τον στριμώξει, θα τον πυροβολήσει, αλλά θα καταφέρει να ξεφύγει. Φεύγοντας όμως πυροβολεί και σκοτώνει κατά λάθος έναν αστυνομικό, πιστεύοντας ότι είναι μέλος της αντίπαλης σπείρας.

  Το ξέρουμε όλοι, όποιος σκοτώσει αστυνομικό η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη. Τον επικηρύσσουν για 300.000 yuan (κάπου 45.000 ευρώ). Να μια καλή ευκαιρία να βοηθήσει τη γυναίκα του. Ψάχνει να τη βρει, να της πει να τον καταδώσει ώστε να εισπράξει την αμοιβή. Δεν θα τα καταφέρει, έτσι πείθει μια φίλη να τον καταδώσει αυτή και να εισπράξει την αμοιβή, αλλά να τη δώσει στη γυναίκα του, κρατώντας η ίδια 20.000 yuan.

  Τι λέτε, θα τον κοροϊδέψει;

  Ο αστυνομικός που τη συνόδευε στην τράπεζα για να καταθέσει την αμοιβή, χρονοτριβώντας για να αγοράσει τσιγάρα, τη βλέπει να φεύγει από την τράπεζα κρατώντας την τσάντα με τα λεφτά. Την παρακολουθεί. Τη βλέπει να συναντάει τη γυναίκα του Τζόου Τζενόνγκ. Καταλαβαίνει.

  Αυτό είναι το drama. Όσο για το crime δεν έχει νόημα να το αφηγηθούμε, είναι έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακό.    

 

No comments: