Book review, movie criticism

Friday, January 14, 2022

Zhang Zebin (张泽滨), No one in the north (北方没有人,2021)

Zhang Zebin (张泽滨), No one in the north (北方没有,2021)

 


  Το «Κανείς στα βόρεια» είναι η πρώτη ταινία του Τζανγκ Τζεμπίν, για τον οποίο δεν μπόρεσα να βρω βιογραφικά στοιχεία παρά μόνο αυτή την πληροφορία από το IMDb και το ότι έπαιξε σε μια ταινία.

  Ο Wu Feng ζει με τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας. Η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν παιδί, και η μνήμη της τον κατατρύχει. Προσπαθεί να «φωτογραφήσει» τις αναμνήσεις του φωτογραφίζοντας παρόμοιες σκηνές από τη ζωή άλλων, όπως π.χ. τα γενέθλια. Η ανάμνηση με τη φωτογράφηση αυτή γίνεται τόσο έντονη ώστε αγοράζει κι αυτός μια τούρτα γενεθλίων. Σβήνει τα κεριά.

  Μια γυναίκα που με τον άντρα της έχουν μια αίθουσα μπιλιάρδου θα αιχμαλωτίσει την προσοχή του: μοιάζει τόσο της μητέρας του, της οποίας έχει μια πολύ ξεθωριασμένη φωτογραφία. Θα κόψει από τη φωτογραφία της γυναίκας αυτής το κεφάλι και θα το κολλήσει στη θέση του κεφαλιού της μητέρας του.

  Ο άντρας της της φέρεται πάρα πολύ βάναυσα, τη κτυπάει, μια φορά μάλιστα λίγο έλλειψε να τη στραγγαλίσει. 

  Τον παρακολουθεί. Σε ένα στενό που δεν περνάει κόσμος του επιτίθεται και τον σαπίζει στο ξύλο. -Θα πληρώσω τα χρέη μου, και στον… και στον… μια μικρή παράταση μόνο.

  Παρεξήγηση; Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι τον έσπασε στο ξύλο επειδή κτυπούσε τη γυναίκα του. Στο τέλος όμως είδα ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, διαβάζουμε στα γράμματα τέλους, ακριβώς γιατί ξυλοκοπούσε άτομα που χρωστούσαν για να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τα χρέη τους. Λόγω καλής διαγωγής αποφυλακίσθηκε στα δυο χρόνια. Ο άλλος όμως-τον είδαμε να ξυλοκοπά πιο άγρια τον άντρα της γυναίκας- και ο οποίος ήταν το αφεντικό, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης.

  Γιατί τον ξυλοκόπησε;

  Είδε τη φωτογραφία της γυναίκας μπαίνοντας κρυφά στο σπίτι του Wu Feng, και κατάλαβε ότι δεν είχε διάθεση να τον ξυλοκοπήσει, γι’ αυτό και δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά του. Δεν ήξερε ότι τον είχε ξυλοκοπήσει, αλλά μακριά από τα μάτια της γυναίκας του.

  Η κάμερα παρακολουθεί οπισθοχωρώντας σε μεγάλα πλάνα τον Wu Feng καθώς προχωράει κάμποσες φορές μέσα στην ταινία, τονίζοντας ίσως τη μοναξιά του. Δεν θα τον δούμε με γυναίκα, δεν θα τον δούμε με φίλο. Όσο για την έλλειψη της μητέρας που τον εγκατάλειψε, υπάρχουν και χειρότερα. Ο γιος μιας μάνας που εγκατέλειψε τη συζυγική εστία για τον γκόμενο, όταν έγινε δεκαοκτώ χρονών αυτοκτόνησε. Δεν την ξέρω την μάνα, γνώριζα όμως τον γκόμενο. Τον συναντούσα κάποιες φορές καθώς πηγαίναμε τα παιδιά μας στον ίδιο παιδικό σταθμό.

 

No comments: