Book review, movie criticism

Tuesday, April 7, 2009

Γιώργος Φαρσακίδης, Της πρώιμης νιότης

Γιώργος Φαρσακίδης, Της πρώιμης νιότης

Ο Γιώργης Φαρσακίδης, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης που εισέπραξε και αυτός την ανταμοιβή του για την αντίστασή του στους κατακτητές με το να περάσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια σε φυλακές και εξορίες, καταγράφει στο βιβλίο του «Της πρώιμης νιότης» δεκαέξι προσωπικές ιστορίες, συναρπαστικές, συγκινητικές και εντυπωσιακές, που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Το βιβλίο εικονογραφείται με φωτογραφίες και χαρακτικά, γιατί ο Φαρσακίδης δεν διαθέτει μόνο το ταλέντο του λογοτέχνη-αφηγητή αλλά και το ταλέντο του φωτογράφου και του ζωγράφου. Θα σχολιάσουμε κάποια σημεία από το βιβλίο του.
Διαβάζοντας το αφήγημα «Δικτατορία του Μεταξά» είναι να αναρωτιέται κανείς μήπως κατά λάθος είπε το «Όχι» ο Μεταξάς. Και κάνω τη σκέψη: αν το τελεσίγραφο το έδινε ο Χίτλερ και όχι ο Μουσολίνι, τι θα έλεγε άραγε; Στο επόμενο αφήγημα «Ο πόλεμος του 1940» διαβάζουμε: «Όμως τον Παπαθωμά, όταν είχε βρίσει τους φασίστες του Μουσολίνι, τον είχε απειλήσει ο ενωμοτάρχης Κουλούρης να τον ξαναστείλει εξορία. Δεν είναι, του είπε, εχθρός μας ο φασισμός αλλά οι ιταλοί, οι μισητοί μας εχθροί» (σελ. 17).
Στο «Μεγάλο βομβαρδισμό» διαβάζουμε:
«…Στην πλατεία Αγίας Σοφίας ένα άλογο στέκεται όρθιο, ζεμένο στο κάρο του. Το ένα του πόδι κομμένο από ψηλά και το αίμα να τρέχει και να έχει κοκκινίσει το δρόμο. Στέκεται ασάλευτο και με κοιτάει με κείνα τα μάτια του όλο απορία και πόνο. Πιο κάτω, ένα άλλο, με ανοιχτή την κοιλιά, μπερδεμένο στα χάμουρά του, σφαδάζοντας, κλωτσάει τον αέρα» (σελ. 18). Το απόσπασμα αυτό θα πήγαινε μια χαρά σαν λεζάντα στην Γκουέρνικα του Πικάσο.
Από το «Στην κόψη του ξυραφιού»:
«Θυμήθηκα και τη μάνα που έλεγε ότι: Οι πιστοί και βέβαια προσφέρανε τη ζωή τους, αλλά πάντα μ’ αντάλλαγμα. Όμως εσείς που δεν πιστεύετε σε ανταμοιβές μετά θάνατο, τι περιμένετε; Ένα να ξέρεις, όπως πας θα χαθείς και οι ξύπνοι θα ζήσουν…» (σελ. 38). Θυμήθηκα κι εγώ ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο έλεγε ένας ιρακινός της αντίστασης ότι θα πεθάνει μάρτυρας και θα πάει στον παράδεισο όπου τον περιμένουν 50 κοπέλες (ή 70; Δεν είμαι σίγουρος).
Από τους σαββατιάτικους θαμώνες της Άγκυρας ο Γιώργος Φαρσακίδης, μας έδειξε πρόσφατα και άλλα δείγματα της δουλειάς του. Αναμένεται να εκδώσει δυο τόμους με υπέροχα χαρακτικά. Τους Περιμένουμε.

2 comments:

Justine's Blog said...

Τί όμορφα και γενναιόδωρα που γράφεις για τα βιβλία των άλλων, αγαπημένε μου.
Μια καλημέρα απο το Μόντρεαλ, όπου ξεπρόβαλε επιτέλους ο ήλιος, ο ηλιάτορας, ο βασιλιάς ο ήλιος!
Φιλί μακρινός στους θαμώνες της Αγκυρας αύριο

Babis Dermitzakis said...

Ιουστίνη μου σ' ευχαριστώ, πάντα με τον καλό σου λόγο. Δεν είμαι γενναιόδωρος, τα βιβλία είναι καλά. Δυστυχώς, αλλά καλύτερα ευτυχώς, δεν ήμουν στους θαμώνες της Άγκυρας σήμερα. Με έναν ανηψιό μου, σε μια καφετέρια στην Ιεράπετρα, ατένιζα την τρικυμισμένη θάλασσα. Αντίθετα χθες είχε μια λιακάδα φοβερή, η θάλασσα λάδι, ό,τι έπρεπε για μπάνιο. Ελπίζω να το κάνω αυτό το μπάνιο. Φιλιά πολλά κρητικά, γεραπετρίτικα, κατωχωρίτικα.