Book review, movie criticism

Thursday, February 27, 2014

72η ιστορία, Ο δάσκαλος Διακάκης και το σωμάρι του γαϊδάρου του



72η ιστορία, Ο δάσκαλος Διακάκης και το σωμάρι του γαϊδάρου του

  (Τη δημοσιεύω αυτούσια όπως μου την έστειλε η Μιμίκα η Μαρκοπούλου, από το αρχείο του πατέρα της, του Γιώργου Μαρκόπουλου. Το σαμάρι μόνο το κάνω σωμάρι, επί το κρητικότερον).
  Το Κάτω χωριό έχει βγάλει πολλούς επιστήμονες και πολλούς δασκάλους. Ένας τέτοιος δάσκαλος από τους πιο παλιούς ήταν και ο Διακάκης. Ήταν ο πρόδρομος του δημοτικισμού. Η μόρφωσή του ήταν μικρή, γιατί ήταν από τους λεγόμενους «κολυβοδάσκαλους». Τελείωναν το Ελληνικό σχολείο και η Κρητική Πολιτεία τους διόριζε δασκάλους για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων.
  Στο μάθημά του ο Διακάκης ήταν ο τύπος του δασκάλου με τη βέργα και την εμμονή στην ησυχία.
  «Βαβουρανιά (θόρυβο) ακούω, και η βέργα μου ξυπάται (ξαφνιάζεται).
  Είχε και ένα γάϊδαρο για να κάνει τις επισκέψεις του στη Γεράπετρο όπου είχε πολλούς φίλους, αλλά και για να επιβλέπει την αγροτική του περιουσία. Κάποτε του χάλασε το σωμάρι και το πήγε στο σωμαρά. Όταν ύστερα από λίγο τον ειδοποίησε ο σωμαράς ότι το σωμάρι είναι έτοιμο, ο Διακάκης έστειλε τον υποτακτικό του να του το φέρει.
  -Μωρέ Μανωλιό, άμε στου Βαρδαντώνη να του πεις να σου δώσει το σωμάρι....του Διακάκη.
  Αλλά σαν είχε διανύσει 20 μέτρα του ξαναφωνάζει:
  -Μωρέ Μανωλιό, μη το πεις ετσά. Να του πεις να σου δώσει το σαμάρι του γαϊδάρου του δασκάλου. Αλλά όχι δε πάει καλά. Να του πεις να σου δώσει του δασκάλου του γαϊδάρου το σαμάρι. Στάσου μωρέ, δε μου πάει ούτε ετσά.....
  Έξυσε λίγο το κεφάλι του και ξαναλέει:
  -Άμε να του πεις να σου δώσει το σαμάρι που σούφερε ο Διακάκης και μην ανακατέψεις μήτε γάϊδαρο, μήτε δάσκαλο γιατί μπερδεύουνε την υπόθεση.!!
  Ο Διακάκης ήταν ένας δάσκαλος που άφησε εποχή στο Κάτω Χωριό.
  (Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ανατολική Κρήτη, αρ.φυλ. 50, στις 3-7-1976) 



No comments: