Book review, movie criticism

Friday, March 6, 2020

Wim Wenders, Ένα κόλπο του φωτός (A Trick of Light, 1995)


Wim Wenders, Ένα κόλπο του φωτός (A Trick of Light, 1995)


  Χάρις στην ταινία το έμαθα (φυσικά μπορεί να το είχα διαβάσει και το ξέχασα) ότι πριν τους αδελφούς Λυμιέρ υπήρξαν οι αδελφοί Μαξ και Εμίλ Σκλαντανόφσκι. Γερμανοί αυτοί, έκαναν την πρώτη εφεύρεση παρουσίασης κινούμενης εικόνας, το βιοσκόπιο, όπως το ονόμασαν. Έκανα την επίδειξή του λίγες βδομάδες πριν τους Λυμιέρ. Όταν πήγαν στο Παρίσι παραδέχθηκαν ότι η εφεύρεση των αδελφών Λυμιέρ ήταν καλύτερη από τη δική τους. Μπορούσαν να προβάλλουν στην οθόνη ένα ολόκληρο λεπτό, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με το βιοσκόπιο. Δεν είχε νόημα να συνεχίσουν την βελτίωσή του, οι Λυμιέρ τους είχαν προλάβει. Όμως ο Μαξ Σκλαντανόφσκι, ο πιο επινοητικός, έκανε διάφορες εφευρέσεις τις οποίες κατοχύρωσε, χωρίς να τις πουλήσει όμως σε κανένα.
  Δεν είναι η μόνη περίπτωση παράλληλων ανακαλύψεων. Όλοι ξέρουν τον Δαρβίνο αλλά λίγοι τον Γουώλας, που έγραψε κι αυτός την ίδια εποχή για την εξέλιξη των ειδών. Τον Έντισον τον έμαθα στο σχολείο, πολύ αργότερα έμαθα για τον Τέσλα.
  Επινοημένα επεισόδια (docudrama), ντοκιμαντέρ της εποχής αλλά κυρίως η εκτενής συνέντευξη της κόρης του Μαξ, ενενήντα ενός χρονών τότε, κάνουν μια ταινία άκρως ενδιαφέρουσα.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Πέρα από τα σύννεφα».

No comments: