Mohamed Al Daradji, Όνειρα (Ahlaam, 2006)
Αφού είδαμε το «Γιο της Βαβυλώνας» είπαμε να δούμε και την «Αχλάμ» του Mohamed Al Daradji.
Γιατί την «Αχλάμ»;
Η Αχλάμ είναι γυναίκα. Ετοιμάζεται να παντρευτεί. Είναι με το νυφικό όταν…
Η ιστορία της συμπλέκεται με την ιστορία του Mehdi και του Αλή.
Ο Μεχντί έχει σπουδάσει ιατρική. Θέλει να κάνει μεταπτυχιακά. Σοβαρά κιόλας, πιστεύει ότι θα τα καταφέρει;
Ο πατέρας του εκτελέστηκε ως κομμουνιστής.
Θα καταλήξει γιατρός σε ένα νοσοκομείο με ψυχικά ασθενείς.
Ο Αλή είναι στα σύνορα. Κάνει τη θητεία του. -Να πάω να φτειάξω το τσάι. -Όχι, εγώ θα πάω. -Καλά, πήγαινε. 1998, θα βομβαρδίσουν οι σύμμαχοι. Μια μπόμπα θα πέσει πάνω τους. Ο Αλή θα τη γλιτώσει γιατί είναι στο αμπρί φτιάχνοντας το τσάι. Ο φίλος του θα τραυματισθεί. Θα τον κουβαλήσει στον ώμο του. Θα συλληφθεί ως λιποτάκτης. -Ο φίλος μου χρειάζεται βοήθεια, μη…
Θα καταλήξει στο νοσοκομείο με τους ψυχικά ασθενείς.
Στο ίδιο νοσοκομείο θα καταλήξει και η Αχλάμ. Ήταν με το νυφικό όταν πλάκωσαν οι μπααθιστές (του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν) και άρπαξαν τον μέλλοντα σύζυγό της. Τρελάθηκε από την απελπισία της.
Έτσι διασταυρώνεται η μοίρα των τριών προσώπων.
Βρισκόμαστε δυο μέρες πριν την πτώση της Βαγδάτης. Μια βόμβα θα πέσει και θα καταστρέψει το νοσοκομείο. Οι ασθενείς θα αποδράσουν, και θα περιφέρονται άσκοπα σε μια Βαγδάτη που έχει ερημώσει. Ανάμεσά τους και η Αχλάμ. Άλλοι πλακώνουν στο νοσοκομείο και πλιατσικολογούν, παρά τις διαμαρτυρίες του Μεχντί.
Μαζί με τον διευθυντή και άλλους της κλινικής θα ξεχυθούν στους δρόμους για να περιμαζέψουν τους ασθενείς.
Στο μεγαλύτερο μέρος του τέλους της ταινίας θα δούμε την Αχλάμ να περιφέρεται σαν χαμένη. Ο Διευθυντής την εντοπίζει. Την οδηγεί στο νοσοκομείο. Μα ευκαιρία δεν είναι; Φωνάζει και κάποιους πλιατσικολόγους. -Εδώ είναι το χρυσάφι, τους λέει.
Και τη βιάζουν.
Λίγο αργότερα θα τους δούμε να την αδειάζουν σαν σακί στο πεζοδρόμιο από ένα αυτοκίνητο.
Και αρχίζει πάλι να περιφέρεται.
Την ταινία την εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης βλέποντας ψυχοπαθείς να κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους καθώς το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν είχε καταστραφεί. Επίσης πολλά από τα επεισόδια της ταινίας είναι πραγματικά. Οι μπααθιστές με κουκούλες περιφέρονται σκορπώντας το θάνατο. Το ίδιο και ένας μπααθιστής ελεύθερος σκοπευτής. Η Αχλάμ θα γλιτώσει από τα πυρά του.
Αρχίζει να περιφέρεται πάλι. Την ψάχνουν και οι γονείς της. Τη βρίσκουν. Αλλά πριν προλάβουν να την πλησιάσουν τρυπώνει σε ένα κτίριο. Το έχουν περικυκλώσει άνδρες των συμμάχων. Πιθανόν εκεί να κρύβονται μπααθιστές. Ο πατέρας της κάνει να ορμήσει μέσα στο κτίριο, οι στρατιώτες τον σταματούν. -Είναι η κόρη μου εκεί μέσα. -Δεν καταλαβαίνω τι λες, του λέει στα αγγλικά ο στρατιώτης.
Στο τελευταίο πλάνο βλέπουμε την Αχλάμ να περιφέρεται σαν χαμένη στην ταράτσα του κτιρίου.
Συγκλονιστική ταινία, που δείχνει κάποιες από τις καταστάσεις στη Βαγδάτη πριν και μετά την πτώση του καθεστώτος. Επίσης ο σκηνοθέτης και το συνεργείο είχαν προβλήματα κατά το γύρισμα. Ο Mohamed Al Daradji συνελήφθηκε δυο φορές και βασανίστηκε από αντίπαλες ομάδες, διαβάζουμε στη βικιπαίδεια.
No comments:
Post a Comment