Book review, movie criticism

Thursday, December 9, 2021

Isabelle Ingold & Vivianne Perelmuter, Αλλού, παντού (Elsewhere, everywhere, 2020)

Isabelle Ingold & Vivianne Perelmuter, Αλλού, παντού (Elsewhere, everywhere, 2020)

 


  Από σήμερα στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ στις 22:45. Σταδίου 28 [Στοά Κοραή - ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο].

  Ντοκιμαντέρ χαρακτηρίζει την ταινία το IMDb, όμως στην πραγματικότητα είναι η αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας με φόντο εικόνες πειραματικού κινηματογράφου. Καμιά τους δεν έχει τον ρεαλισμό της «καθαρής» κάμερας. Με διάφορα φίλτρα η πραγματικότητα διαθλάται σε μια χρωματική πανδαισία, σε πουαντιγικό πίνακα, ή σε πλάνα που πλησιάζουν την αφηρημένη ζωγραφική και μου θύμισαν (να είναι καλά ο Μάκης ο Μωραΐτης που μου τον συνέστησε) τις πειραματικές ταινίες του Stan Brakhage.

  Και η ιστορία, την οποία μαθαίνουμε από αφηγήσεις (ακούμε αγγλικά, γαλλικά και ιρανικά), αλλά και με σύντομους υπέρτιτλους (στην κορυφή των πλάνων), σαν text messages, όπως γράφει το IMDb, είναι η παρακάτω:

  O Shahin φεύγει από το Ιράν, όπως και τόσοι άλλοι, λαθρομετανάστης. Από την Τουρκία περνάει στην Ελλάδα. Μένει ενάμισι χρόνο και μετά πηγαίνει στη Σερβία. Τα καταφέρνει να φτάσει στην Αγγλία με το διαβατήριο ενός άλλου. Μένει σε κτίριο, όμως πού να βγει έξω, πολύ κρύο. Στην Ελλάδα έμενε σε σκηνές, όμως είχε την άνεση να κυκλοφορεί και να εργασθεί, κάτι που στην Αγγλία δεν μπορεί να κάνει. Περιμένει την αναγνώρισή του ως πολιτικού πρόσφυγα. Τότε θα βρει δουλειά, θα στρώσει η ζωή του και θα φέρει στην Αγγλία τη μητέρα του.

  Να γυρίσει πίσω; Με τίποτα.

  Κινδυνεύει να εκτελεστεί εξαιτίας των επαφών που είχε με μια Bahai.
  Οι Bahai θεωρούνται αιρετικοί, και οι αιρετικοί, με βάση τη σαρία, καταδικάζονται σε θάνατο. Πολλοί Μπαχάι έχουν εκτελεσθεί.

  Πρωτότυπη ταινία, σίγουρα αξίζει να τη δείτε.

 

 

No comments: