Book review, movie criticism

Tuesday, September 26, 2023

Alexandru Belc, Ράδιο Μετρονόμ (Metronom, 2022)

Alexandru Belc, Ράδιο Μετρονόμ (Metronom, 2022)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους

  Όπως εμείς έχουμε εμμονή με τον εμφύλιο, ο συγχωρεμένος ο Αγγελόπουλος ιδιαίτερα, έτσι και οι ρουμάνοι, αλλά και οι ανατολικογερμανοί, με το πρόσφατο κομμουνιστικό παρελθόν τους, έχω δει σχετικές ταινίες.

  Απαγορεύεται να ακούει κανείς ξένους σταθμούς, οι οποίοι κάνουν προπαγάνδα κατά του καθεστώτος. Το Μετρονόμ είναι η εκπομπή ενός τέτοιου σταθμού. Επίσης τα δυτικά τραγούδια θεωρούνται ύποπτα.

  Η Άνα και ο Σορίν, τελειόφοιτοι λυκείου, είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτάς τους είναι αδιέξοδος, καθώς ο Σορίν με την οικογένειά του θα μεταναστεύσουν στην δυτική Γερμανία. Αργότερα μαθαίνουμε ότι πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα στις αστυνομικές αρχές για να τους το επιτρέψουν.

  Η Άνα λέει στον Σορίν ότι δεν θα πάει στο πάρτι της Ροξάνας. Η μάνα της δεν της το επιτρέπει. Όμως τελικά θα φύγει κρυφά και θα πάει.

  Ο Σορίν φτάνει καθυστερημένα. -Μα δεν είπες ότι δεν θα έλθεις; Σήκω φύγε.

  Δεν θέλει να φύγει.

  Αργότερα μαθαίνουμε γιατί το είπε.

  Θα τον προκαλέσει να κάνουν έρωτα σε ένα δωμάτιο. Όμως πριν τελειώσουν αυτός ντύνεται και σηκώνεται και φεύγει. Τι τον έπιασε;

  Καταφτάνει η αστυνομία, τους συλλαμβάνει.

  Δεν γίνεται καμιά ανάκριση, απλά πρέπει να υπογράψουν μια δήλωση, ποιοι ήσαν εκεί, και ποιος έγραψε το γράμμα που επρόκειτο να σταλεί στο Μετρονόμ.

  Αντιστέκεται, από αξιοπρέπεια, αλλά για πόσο;

  Υπήρξε και κάτι που με ξενέρωσε εντελώς στο έργο.

  Αλλά αρκετά είπα για την υπόθεση.

  Το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής διαδραματίζεται στο σπίτι που γίνεται το πάρτι (βλέπουμε τη νεολαία να χορεύει και ακούμε μουσική. Γίνεται αναφορά στους Led Zepelin και στον Jim Morison) και στην αστυνομία, όπου παίρνουν τις καταθέσεις.

  Ενδιαφέρουσα ταινία, που δείχνει τι συμβαίνει σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Έχω δει κάτι παρόμοιο σε μια ιρανική ταινία. Κάνουν πάρτι, και μπουκάρει η αστυνομία και τους συλλαμβάνει.

  Θα ξαναγράψω μια παράφραση δική μου, παράφραση μιας παράφρασης: Λάιμπνιτζ: Αυτός είναι ο καλύτερος των δυνατών κόσμων. F.H. Bradley: και κάθε κακό σ’ αυτόν είναι αναπόφευκτο κακό. Εγώ: Η δημοκρατία είναι το καλύτερο των δυνατών πολιτευμάτων, και κάθε κακό σ’ αυτήν είναι λίγο πολύ αναπόφευκτο κακό.

 

No comments: