Book review, movie criticism

Thursday, September 14, 2023

Woody Allen, Manhattan (1979)

Woody Allen, Manhattan (1979)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Βλέπω για τρίτη τουλάχιστον φορά την ταινία, από τις καλύτερες του Woody Allen.

  Θέμα του, όπως και στις περισσότερες ταινίες του, οι σχέσεις των δύο φύλων. Αυτή είναι και η θεματική των περισσότερων ταινιών του Μπέργκμαν. Έγραψα κάπου παλιά ότι ο Woody Allen είναι ένας κωμικός Μπέργκμαν. Και στην ταινία αυτή βλέπω ότι ο Woody Allen θεωρεί κορυφαίο σκηνοθέτη τον Μπέργκμαν (Ο Μπέργκμαν είναι ο μόνος μεγάλος στο σινεμά σήμερα), γι’ αυτό βάζω και το αντίστοιχο frame στην ανάρτηση, παρόλο που μόνο μια φορά νομίζω έχω βάλει frame με υπότιτλους. Και βέβαια συμφωνώ μαζί του.

  Στις κωμωδίες του Woody Allen δεν υπάρχει μείζον στόρι, απλά επεισόδια που δείχνουν διάφορες πλευρές αυτών των σχέσεων.

  Χαρακτηριστικό είναι το να νοσταλγήσεις κάποια στιγμή τον πρώην ή την πρώην σου, και να παρατήσεις τον νυν ή την νυν σου. Αυτό συμβαίνει με την Diane Keaton. Η σχέση με παντρεμένο (Diane Keaton) και με μια πιτσιρίκα (Woody Allen) είναι μια άλλη περίπτωση. Και βέβαια τα διαζευγμένα ζευγάρια με παιδί ή παιδιά (Woody Allen). Η Keaton είναι που θα επιστρέψει στον παντρεμένο ο οποίος θα χωρίσει για χάρη της (σπάνια περίπτωση όμως να διαλύσει ο άντρας την οικογένειά του για τη γκόμενα) και ο Woody Allen στην πιτσιρίκα, αφού τον παρατήσει η Keaton (τα έφτιαξε μαζί του όταν παράτησε τον παντρεμένο, για να μη διαλύσει λέει το γάμο του).

  Βέβαια δεν είναι τόσο το στόρι που μου αρέσει στον Woody Allen όσο το σοφιστικέ χιούμορ του, η λεπτή σάτιρά του, που είναι και εδώ άφθονη όπως σε όλες τις ταινίες του. Και βέβαια οι συχνές αναφορές του σε συγγραφείς και καλλιτέχνες.

  Την τελευταία ατάκα της ταινίας τη θυμόμουνα.

  Η πιτσιρίκα θα φύγει για ένα εξάμηνο στο Λονδίνο, όπου θα σπουδάσει υποκριτική. Ο Woody Allen προσπαθεί να την αποτρέψει, την τελευταία στιγμή, όταν οι γονείς της βρίσκονται ήδη εκεί για να της βρουν διαμέρισμα. Έξι μήνες είναι πολλοί, κάποιος θα του τη φάει. Αυτή του λέει μια ατάκα που μου έχει μείνει: Δεν διαφθείρονται όλοι, πρέπει να έχεις λίγη πίστη στους ανθρώπους.

  Μα ακριβώς ο Woody Allen έχει λίγη πίστη στους ανθρώπους και όχι πολλή γιατί έχει την πείρα των 42 χρόνων του. Αυτή είναι μόλις 17, έχουν 25 χρόνια διαφορά.

  Η ταινία ήταν προφητική, γιατί με τη γυναίκα του έχει επίσης μια μεγάλη διαφορά ηλικίας. Για να δω ακριβώς πόση.

  Αυτή γεννήθηκε το 1970 ενώ αυτός το 1935, έχουν δηλαδή 35 χρόνια διαφορά.

 

No comments: