Book review, movie criticism

Sunday, September 24, 2023

Woody Allen, Νευρικός εραστής (Annie Hall, 1977)

Woody Allen, Νευρικός εραστής (Annie Hall, 1977)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στο Στούντιο

  Μετά το «Μανχάταν» βλέπουμε καπάκι τον «Νευρικό εραστή».

  Ο πρώιμος Woody Allen είναι που μου αρέσει ιδιαίτερα, με το σοφιστικέ, κουλτουριάρικο χιούμορ του και τις συχνές αναφορές του σε ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης. Έχω γράψει ότι είναι ένας κωμικός Μπέργκμαν γιατί και οι δυο ασχολούνται με τις σχέσεις των δύο φύλων, ξέχασα όμως να γράψω ότι και οι δυο έχουν έντονους υπαρξιακούς προβληματισμούς.

  Υπάρχουν αρκετές πρωτοτυπίες στην ταινία. Βλέπουμε τον Woody Allen και την Dianne Keaton σε καρτούν. Βλέπουμε τον Woody Allen, την Diane Keaton και ένα φίλο τους να παρακολουθούν σκηνές από την οικογένεια του Woody, στην παιδική του ηλικία. Κάτι ανάλογο είδαμε και στις «Άγριες φράουλες» του Μπέργκμαν. Ακούμε το διάλογο, αλλά σε παρένθεση διαβάζουμε και τις σκέψεις, κάτι που διαβάσαμε και στο «Παράξενο Ιντερλούδιο» του Ευγένιου Ο’ Νηλ, που το μεταφράσαμε κιόλας. Απευθύνεται στους θεατές, κάτι που έκανε πρώτος ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Βλέπουμε και τους δυο να μιλάνε με τους ψυχαναλυτές τους, με την οθόνη να μοιράζεται στα δυο. Αλλά η πιο μεγάλη πρωτοτυπία είναι που παρουσιάζει τον ίδιο τον Marshall Mc Luhan (The medium is the message, η πιο γνωστή ρήση του) για να κατακεραυνώσει τον αντίπαλό του σε μια συζήτηση. Αλλά και αυτό: -Μα αυτός δεν μοιάζει με τον Τρούμαν Καπότε; Στη βικιπαίδεια διαβάζω ότι όντως ήταν ο Τρούμαν Καπότε, σε cameo εμφάνιση.

  Μια σκληρή κωμωδία, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως παρωδία των romance, στα οποία ο έρωτας θριαμβεύει τελικά. Εδώ βλέπουμε την εναλλαγή συντρόφων, αυτό που συμβαίνει και στην πραγματικότητα, ειδικά στον κόσμο του κινηματογράφου. Δεν έχει παρά να διαβάσει κανείς τα βιογραφικά ηθοποιών και σκηνοθετών για να δει πόσες φορές έχουν παντρευτεί και έχουν χωρίσει.

  Σίγουρα είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες του Γούντι Άλεν, μου άρεσε πάρα πολύ.

  Τώρα με έπιασε η περιέργεια να δω τη βαθμολογία της στο IMDb. Καθαρό οκτάρι.

 

 

 

No comments: