Book review, movie criticism

Wednesday, September 6, 2023

Νίκος Κούνδουρος, Ο Δράκος (1956)

Νίκος Κούνδουρος, Ο Δράκος (1956)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους.

  Συγκινητική ερωτική ιστορία.

  Ένας ντοστογιεφσκικός ήρωας, ένας σαραντάρης εργένης (Ντίνος Ηλιόπουλος), τραπεζικός υπάλληλος, είναι έτοιμος να ενώσει την ζωή του με μια κοπελίτσα (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου), ορφανή (οι γονείς της σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της κατοχής) που την περιμάζεψε ένας ταβερνιάρης (Γιάννης Αργύρης). Η ταβέρνα του δεν είναι ακριβώς ταβέρνα, είναι ταβέρνα-καμπαρέ, όπου υπάρχουν γυναίκες που εκδίδονται. Και ο ταβερνιάρης δεν είναι μόνο ταβερνιάρης, είναι μέλος ενός κυκλώματος λαθρεμπορίας.

  Ετοιμάζονται να κλέψουν και να πουλήσουν σε έναν αμερικανό μια κολώνα του ολυμπίου Διός.

  Πώς θα τους εμπιστευθεί αυτός;

  Ιδανική ευκαιρία! Ο «Δράκος» που έρχεται στο μαγαζί του (τον κυνηγάει η αστυνομία) είναι ένας σύγχρονος Ρομπέν των δασών, περιβόητος.  

  Μα πώς του μοιάζει ο τραπεζικός υπάλληλος!

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αυτός.

  Δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στην επιχείρηση, αρκεί να την καλύψει με το όνομά του. Η διασημότητά του δίνει φερεγγυότητα στην οργάνωση και στην επιχείρηση.

  Η ερωτική ιστορία είναι το ένα θέμα. Το άλλο θέμα είναι το θέμα της πλαστής ταυτότητας, το θέμα του σωσία.

  Μόλις ξεκίνησα να βλέπω την ταινία μου ήλθε στο μυαλό ο «Καγκεμούσα» (ο σωσίας) του Ακίρα Κουροσάβα.

  Και εδώ έχουμε το ίδιο υπαρξιακό πρόβλημα. Ο φουκαράς κάποια στιγμή νοιώθει να ταυτίζεται με το πρόσωπο που υποδύεται, του αρέσει να νιώθει σπουδαίος. Στο τέλος όμως -στον «Καγκεμούσα» δεν τον χρειάζονται πια, εδώ αποκαλύπτεται ότι δεν είναι ο Δράκος- τα πάντα καταρρέουν, με πιο δραματικό όμως τρόπο.

  Το τελευταίο πλάνο είναι ολότελα συγκινητικό.

  Έχασε τον άνθρωπό της, και είναι καταδικασμένη να μείνει στην ίδια ζωή.

  Πολύ μου άρεσε η ταινία (δεν θέλω να ξεχνιέμαι, θέλω να γράφω ότι μια ταινία μου άρεσε ή δεν μου άρεσε, και όχι ότι είναι ή δεν είναι καλή). Ο Γιάννης Αργύρης εξαιρετικός, όπως και η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Και βέβαια και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο ρόλο του τραπεζικού υπάλληλου.

 

No comments: