Book review, movie criticism

Monday, September 4, 2023

Jean Lyc Godard et al., The oldest profession (1967)

Jean Lyc Godard et al., The oldest profession (1967)

 


  Μα αφορμή το «Weekend» που προβάλλεται από την Πέμπτη που μας πέρασε.

  «Το αρχαιότερο επάγγελμα», και το πιο υποτιμημένο από τον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, απαγορευμένο από το ισλάμ, είναι μια απολαυστική κωμωδία έξι επεισοδίων, το καθένα γυρισμένο από ξεχωριστό σκηνοθέτη. Πολύ μου άρεσε, και, σε αντίθεση με την προηγούμενη ταινία του, το «Made in USA», θα διαφωνήσω με το ευρύ κοινό, που βάζει μέσο όρο βαθμολογία στο IMDb 5,4, βάζοντας 7.

  Η πορνεία ανά τους αιώνες, από την προϊστορική εποχή μέχρι το μέλλον, σε έξι επεισόδια.

  Αυτό το τελευταίο επεισόδιο, για το μέλλον, το γυρίζει ο Γκοντάρ· που διαφέρει από τα υπόλοιπα γιατί δεν είναι κωμωδία.

  Δεν θα δώσω περιλήψεις για τα υπόλοιπα, μπορείτε να τις διαβάσετε στον σύνδεσμο της βικιπαίδειας που παραθέτω. Να πω μόνο ότι αυτό που μου άρεσε λιγότερο είναι το πρώτο επεισόδιο, και αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι το πέμπτο.

  Είπαμε, το επεισόδιο που γυρίζει ο Γκοντάρ δεν είναι κωμωδία, απλά είναι μια συνέχεια του «Alphaville», αναπτύσσοντας την κεντρική του ιδέα.

  Στην Αλφαβίλ, μια υπεργαλαξιακή χώρα, απαγορευόταν τα αισθήματα, μεταξύ των οποίων και το ερωτικό. Αντί για έρωτα υπάρχει μόνο σεξ, σε αντίθεση με τις Έξω Χώρες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η γη. Εδώ, αντίθετα, είναι στη γη που απαγορεύεται ο έρωτας, σε ένα δυστοπικό μέλλον σαν αυτό στον «Θαυμαστό καινούριο κόσμο».

  Στον επισκέπτη από έναν άλλον πλανήτη δίνουν μια πόρνη για να περάσει την βραδιά. Δεν καταφέρνει να τον ερεθίσει, τη διώχνει.

  Μάλλον την περιμένει τιμωρία.

  Θυμήθηκα μια γελοιογραφία, τότε που ήταν στα πάνω της η χρυσή αυγή και προσέφερε τη βοήθειά της σε αναξιοπαθούντες. Την παίρνει ένας τηλέφωνο λέγοντας ότι δεν κατάφερε να του σηκωθεί. Και που βρίσκεται αυτή που δεν κατάφερε να σου τη σηκώσει; Πηγαίνουν και τη σπάζουν στο ξύλο.

  Θέλει λόγια για να ερεθισθεί. Η επόμενη του μιλάει. Τον ερεθίζει. Όμως αυτή ξέρει μόνο λόγια, δεν ξέρει φαίνεται το σεξ. Ο επισκέπτης θα της δείξει ότι το στόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλο τρόπο εκτός από τα λόγια. Και την αρχίζει στα φιλιά. Την Άννα Καρίνα. Αρχίζει να νιώθει και αυτή αισθήματα για τον επισκέπτη.

  Να πούμε ότι είναι γυρισμένο σε ασπρόμαυρο, παραπέμποντας έτσι και σημειολογικά στο «Alphaville», ενώ το έγχρωμο χρησιμοποιείται δυο τρεις φορές σε διάρκεια αστραπής στα φιλιά.

  Έρωτας και σεξ πάνε μαζί, αν και όχι πάντα.

  Θα παραθέσω μια ατάκα από τις «Θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου» του Μάρκες: «Κοίτα μην πεθάνεις χωρίς να δοκιμάσεις τι θαύμα είναι να γαμάς από έρωτα».

 

No comments: