Book review, movie criticism

Thursday, April 12, 2012

Kamran Shirdel, Women’s quarter, Teheran is the capital of Iran, women’s prison

Kamran Shirdel, Women’s quarter, Teheran is the capital of Iran, women’s prison
http://en.wikipedia.org/wiki/Kamran_Shirdel
Μετά το ντοκιμαντέρ «The night it rained» που παρουσιάσαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας http://hdermi.blogspot.com/2012/04/kamran-shirdel-night-it-rained-1967.html παρουσιάζουμε τρία ακόμη μικρά ντοκιμαντέρ του Shirdel που βρήκαμε στο youtube.

Women’s prison (1965)
Το εντεκάλεπτο αυτό ντοκιμαντέρ, σε αντίθεση με τα δυο επόμενα, δεν απαγορεύτηκε. Εξάλλου στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από συνεντεύξεις με αρμόδιους, και το υπόλοιπο με φυλακισμένες. Το πρόβλημά τους δεν είναι η ζωή στη φυλακή, αλλά η ανησυχία τους για τα παιδιά τους, που συχνά δεν έχουν ούτε την πατρική φροντίδα.

Women’s quarter (1965)
Πρόκειται για ένα συγκινητικό δεκαοκτάλεπτο ντοκιμαντέρ, που έμεινε ατέλειωτο γιατί απαγορεύτηκε από το καθεστώς του Σάχη. Ο Shirdel έφτιαξε το 1980 αυτό το ντοκιμαντέρ από τις λήψεις που είχε κάνει το 1966. Κάποιες γυναίκες που φιλοξενούνται στο women’s quarter και μαθαίνουν ανάγνωση και γραφή, αφηγούνται τη δραματική τους ιστορία, πώς ξεγελάστηκαν από κάποιους επιτήδειους και βρέθηκαν στη πορνεία.

Η Τεχεράνη είναι η πρωτεύουσα του Ιράν (1966)
Και αυτό το φιλμ είναι δεκαοκτάλεπτο, κι αυτό επίσης απαγορεύτηκε και έμεινε μισοτελειωμένο. Η προβολή του επιτράπηκε το 1980. Δείχνει την αθλιότητα σε μια συνοικία της Τεχεράνης, που αριθμούσε 27.000 κατοίκους. Είχε μόνο δυο σχολεία. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήσαν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Κανένας χώρος για να παίζουν τα παιδιά. Η ταινία ξεκινάει δείχνοντας άστεγους να κοιμούνται σε υπονόμους. Τελειώνει με ίδιες εικόνες. Τελικά οι άλλοι της συνοικίας είναι πιο τυχεροί, αυτοί τουλάχιστον έχουν ένα σπίτι να μείνουν.
Βλέποντας την ταινία αυτή άρχισα να φοβάμαι. Να φοβάμαι μήπως κάποιος δικός μας σκηνοθέτης γυρίσει μια ανάλογη ταινία με τίτλο «Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας». Κάποια ρεπορτάζ που βλέπουμε κατά καιρούς στις ειδήσεις μπορεί να βάλουν σε ορισμένους την ιδέα.

2 comments:

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou said...

Εκπληκτικό, σημαντικό, ενδιαφέρον.
―Καλές Γιορτές!

Babis Dermitzakis said...

Άσε Δάφνη, τρομαχτικά ενδιαφέροντα και τα τρία. Καλή Ανάσταση.