Book review, movie criticism

Saturday, April 7, 2012

Sohrab Shahid-Saless, A simple event

Sohrab Shahid-Saless, A simple event (1973)

Το «Ένα απλό γεγονός» είναι η πρώτη ταινία του Sohrab Shahid-Saless. Πρόκειται για μια ταινία που θεωρείται ορόσημο στον Ιρανικό κινηματογράφο, όπως και η επόμενή του, η «Ακίνητη ζωή» για την οποία έχουμε γράψει εδώ: http://hdermi.blogspot.com/2012/01/sohrab-shahid-saless-still-life.html
Στην ταινία βλέπουμε την καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού: σχολείο, σπίτι, δουλειά, που αποδίδεται με ένα ντοκιμαντερίστικο τρόπο. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ένα απλό γεγονός αλλά πολλά απλά επαναλαμβανόμενα γεγονότα, που σε ένα πεζογράφημα θα τα χαρακτηρίζαμε ως συμπεριληπτικά ή θαμιστικά (iterative είναι ο όρος της αφηγηματολογίας). Την συμπερίληψη δεν μπορεί να την δηλώσει απερίφραστα η ταινία (… κάθε μέρα ο μαθητής πήγαινε σχολείο… μετά έκανε αυτό… στη συνέχεια εκείνο…), αλλά μπορεί να την υποδηλώσει. Και δίπλα βέβαια στα συμπεριληπτικά αυτά γεγονότα υπάρχει ένα μοναδικό (singulatif) γεγονός, καθόλου απλό, ο θάνατος της άρρωστης μητέρας.
Σίγουρα ο Saless έχει επηρεάσει τον Ebrahim Forousezh στην ταινία του «Ο μικρός άνθρωπος», που αναφέρεται στις δυσκολίες που συναντάει στο σπίτι του ένας μικρός μαθητής, και πώς αυτές επηρεάζουν αρνητικά τη φοίτησή του. Επίσης πρέπει να έχει επηρεάσει τον Amir Naderi στην ταινία του «The runner», όπου παρουσιάζει ένα παιδί να βρίσκεται συνεχώς επί τροχάδην. Το ίδιο και ο ήρωας της ταινίας του Saless, τρέχει συνεχώς για να προλάβει τις διάφορες υποχρεώσεις του. Είναι μια ταινία που οι λάτρεις του ιρανικού κινηματογράφου δεν πρέπει να χάσουν.

No comments: