Book review, movie criticism

Saturday, December 22, 2012

Κατωχωρίτικες ιστορίες, 24η ιστορία, Τα αποτελέσματα



Κατωχωρίτικες ιστορίες, 24η ιστορία, Τα αποτελέσματα

  Το διάβασα στα «Διάφορα» του Μιχάλη Χουρδάκη-Νίσπιτα, στο Β΄τόμο. Αυτός γράφει το όνομα, όμως εγώ δεν το γράφω γιατί είναι χωριανή μου, και μάλιστα νονά ενός ξαδέλφου μου. Το μεταγράφω από το μεραμπελιώτικο ιδίωμα στην κοινή νεοελληνική.
  «Παλιά δασκάλα η συγχωρεμένη η …., ήθελε να ’ναι οι μαθητές της πρώτοι. Έτσι μια χρονιά έβαλε αυστηρή βαθμολογία στα παιδιά και δεν προβίβασε κανένα. Γυρνώντας σπίτι της συναντήθηκε στο δρόμο με τον Νταβραδοκωστή το δικολάβο.
  -Ε κερά δασκάλα, πώς πήγανε φέτος τα παιδιά; Εβγήκανε τα αποτελέσματα;
  -Ήβγαλά τα ’γω Κωσταντή μα δεν επροβιβάστηκε κανένα, φωτιά να τα κάψει για παιδιά, είπε αυτή.
  -Το Θεό σου δεν έχεις κερά δασκάλα. Όταν το μάθει ο επιθεωρητής θα τα βάλει με σένα.
  -Ε, τι λες κι εσύ, να γυρίσω να προβιβάσω πεντέξι εφτά;».
  Είχα διατελέσει κι εγώ «επιθεωρητής», για την ακρίβεια «σχολικός σύμβουλος», όπως μετονομάσθηκαν επί ΠΑΣΟΚ οι επιθεωρητές. Είχα πέσει σε μιαν ανάλογη περίπτωση. Με φωνάζει ένας γυμνασιάρχης σε ένα από τα σχολεία που είχα υπό την εποπτεία μου για να πείσω μια καθηγήτρια να αλλάξει τους βαθμούς που είχε βάλει στον έλεγχο, που ήταν σχεδόν όλοι κάτω από τη βάση. Πηγαίνω πράγματι και συζητάω το ζήτημα μαζί της. Της έθεσα το ζήτημα ως εξής:  «Για τη χαμηλή βαθμολογία που έβαλες στα παιδιά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα εξετάσει δύο εκδοχές: ή ότι όλα αυτά τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό IQ και δεν παίρνουν τα γράμματα, ή ότι εσύ δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου. Με δεδομένο όμως ότι στα άλλα μαθήματα έχουν πολύ καλύτερους βαθμούς, μάλλον τη δεύτερη εκδοχή θα θεωρήσουν ως πιο πιθανή, θα σε καλέσουν σε απολογία και μπορεί να βρεις τον μπελά σου. Γι’ αυτό σε συμβουλεύω φιλικά να αλλάξεις τη βαθμολογία σου προς το καλύτερο». Τα παραπάνω βέβαια τα είπα όσο πιο κομψά μπορούσα. Ήθελα να την πείσω χωρίς να την κάνω όμως να νοιώσει άσχημα.  
  Πείστηκε. Και πράγματι έβαλε στα περισσότερα παιδιά πάνω από τη βάση. Προς ανακούφιση όλων.




No comments: