Book review, movie criticism

Wednesday, November 20, 2013

Shahed Ahmadloo, Bahar, before and after

Shahed Ahmadloo, Bahar, before and after
Η ταινία, σε αγγλική γλώσσα, βρίσκεται στο youtube

  Η σύμπτωση: μόλις πριν δυο βδομάδες κάναμε μια ανάρτηση για την ταινία του Kianoush Ayari «To be or not to be» που έχει σαν θέμα τη μεταμόσχευση, και βλέπουμε τώρα την ταινία «Bahar, before and after» του Shahed Ahmadloo, με το ίδιο θέμα, με προεκτάσεις που έχουν να κάνουν και με το χρόνο γυρίσματος της ταινίας. Σίγουρα είναι μεταγενέστερη από την ταινία του Ayari. Δεν βρήκαμε τίποτα στο διαδίκτυο γι’ αυτήν, αλλά είμαστε σίγουροι ότι γυρίστηκε πολύ αργότερα.
  Το 1998 η δωρεάν οργάνων έπρεπε να γίνεται κατόπιν συναίνεσης των οικείων. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την ανάρτηση της ταινίας του Ayari ανακάλυψα ότι για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η δωρεάν οργάνων είναι σήμερα υποχρεωτική, εκτός και αν υπάρχει γραπτή δήλωση για το αντίθετο.
  Στην ανάρτησή μας γράψαμε για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει μια τέτοια πρακτική. Στο μυαλό μας ήταν περισσότερο η διαφθορά. Τώρα στην ταινία αυτή είδαμε την ακραία περίπτωση, αυτή του θαύματος. Η Μπαχάρ βρίσκεται σε κώμα μετά από τροχαίο, με ελάχιστες πιθανότητες να ζήσει. Οι γιατροί αποφασίζουν να της πάρουν τον κερατοειδή και να τον μεταμοσχεύσουν σε έναν νεαρό που τυφλώνεται όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα.
  Όμως το θαύμα γίνεται. Η Μπαχάρ συνέρχεται από το κώμα, αλλά είναι φυσικά τυφλή. Αυτό δημιουργεί περιπλοκές, αλλά και ευκαιρίες για νέες ενοράσεις πάνω στο νόημα της ζωής. Το τέλος είναι happy, όμως μόνο εν μέρει.
  Ένα κοριτσάκι που πάσχει από λευχαιμία νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο. Έχει σταματήσει το σχολείο, την πρώτη δημοτικού, πριν προλάβει να μάθει την αλφάβητο. Έχει μεγάλη λαχτάρα να τη μάθει. Η Μπαχάρ του κάνει μαθήματα. Της λέει πόσο όμορφο είναι το φαλακρό κεφαλάκι της, που μοιάζει με φεγγάρι. Όταν πεθαίνει της μεταμοσχεύουν τον κερατοειδή της.
  Να μιλήσουμε για μια ακόμη σύμπτωση.
  Μόλις πριν τέσσερις μέρες κάναμε την ανάρτηση για την ταινία της Mania Akbari «10+4», που αναφέρεται στην περιπέτεια της υγείας της. Η Akbari εγχειρίστηκε για καρκίνο του στήθους και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία. Δεν δίστασε καθόλου να εμφανισθεί φαλακρή μπροστά στο φακό.  
  Αξίζει να δει κανείς τις δυο ταινίες, του Ayari και του Ahmadloo, στη χρονολογική τους διαδοχή. Η ταινία του Ayari «To be or not to be» βρίσκεται επίσης στο youtube, με αγγλικούς υπότιτλους αυτή.
  

No comments: