Book review, movie criticism

Sunday, November 10, 2013

Sohrab Shahid Saless, Ordnung



Sohrab Shahid Saless, Ordnung (Τάξη, 1980)

  Ένα ακόμη γερμανικό έργο του Sohrab Shahid Saless, με το οποίο «φλερτάρει» με τους ψυχικά διαταραγμένους. Για τον Saless έχουμε ξαναγράψει, και ό, τι έχουμε γράψει θα το βρείτε εδώ.
  Ο Herber, πολιτικός μηχανικός, είναι άνεργος, και η κατάσταση αυτή φαίνεται έχει διαταράξει (ή έχει διαταράξει περισσότερο;) την ψυχική του ισορροπία. Συχνά βγαίνει στο δρόμο φωνάζοντας «Σηκωθείτε», κάνοντάς έξω φρενών τους γείτονες, που τον απειλούν ότι θα φωνάξουν την αστυνομία. Αρχίζουν επίσης να δυσκολεύουν οι σχέσεις του με τη γυναίκα του. Τελικά αυτή τον πείθει να εισαχθεί σε μια κλινική.
  Η κλινική όμως είναι σαν μια φυλακή.
  Ή μήπως σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης;
  Μια μέρα βγαίνει στο διάδρομο, αλλά αντί να φωνάξει «Aufstehen» φωνάζει «Auschwitz». Οι νοσοκόμοι τον αρπάζουν, τον ρίχνουν στο κρεβάτι και τον ακινητοποιούν. Μια νοσοκόμα ετοιμάζει την ηρεμιστική ένεση.
  Το περίεργο είναι ότι το έργο αυτό, σε αντίθεση με τα άλλα, τελειώνει με happy end. Ο ήρωας συνεργάζεται, και κάποια στιγμή βγαίνει θεραπευμένος από την κλινική.
  Πολλές φορές έχει αφηγηθεί στη γυναίκα του τα όνειρά του. Στην τελευταία σκηνή της λέει: «Ονειρεύτηκα ότι ήμουν σε μια ψυχιατρική κλινική». Φαίνεται πλήρως αποθεραπευμένος.
  Ή μήπως τώρα είναι που ονειρεύεται; Κάτι σαν Πιραντέλο μου θυμίζει το τέλος, δεν είμαι και τόσο σίγουρος.   
Τελικά βλέπω ότι μια περίληψη που έστειλα στο imdb αναρτήθηκε

No comments: