Book review, movie criticism

Tuesday, November 5, 2013

Jafar Panahi, The accordion (2010)



Jafar Panahi, The accordion (2010)

  Όταν πρόκειται για τον Jafar Panahi, (έχουμε ξαναγράψει γι’ αυτόν εδώ) ακόμη και για μια μικρότατου μήκους ταινία του θα γράψουμε δυο λόγια. Είναι μόλις δώδεκα λεπτών, και μπορείτε να τη δείτε στο youtube.
  Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι – αυτά πάνε πακέτο, όπως και στην προηγούμενη του Majidi για την οποία γράψαμε μόλις πριν λίγο – ζητιανεύουν. Το αγοράκι παίζει ακορντεόν και το κοριτσάκι τουμπελέκι. Ένας άντρας τούς το αρπάζει με την πρόφαση ότι έχουν βεβηλώσει το χώρο παίζοντας μπροστά σε ένα τζαμί, και το βάζει στα πόδια. Το αγοράκι είναι αποφασισμένο να τον βρει και να τον εκδικηθεί. Αρπάζει μια μεγάλη πέτρα. Το κοριτσάκι τον ικετεύει να την αφήσει κάτω, γιατί θα πάει φυλακή, και τι θα κάνει αυτή μόνη με τη μητέρα τους.
  Τελικά βλέπουν τον άνθρωπο αυτό. Κάθεται σε ένα πεζούλι και παίζει άτεχνα. –Είναι πιο φτωχός από μας, λέει το κοριτσάκι. Τον πλησιάζουν, το κοριτσάκι παίζει τουμπελέκι δίπλα του, το αγοράκι του παίρνει το ακορντεόν και παίζει. Το κοριτσάκι τού δίνει να κρατάει το τασάκι που μαζεύουν τα λεφτά των περαστικών. Στο εξής θα ζητιανεύουν μαζί και οι τρεις.   


No comments: