Book review, movie criticism

Wednesday, November 20, 2013

Hadi Moghddamdoust, Invited for sweet and drinks


Hadi Moghddamdoust, Invited for sweet and drinks

  Δεν μας έχουν συνηθίσει οι ιρανοί σκηνοθέτες σε κωμωδίες και έτσι ήταν για μας μια ευχάριστη έκπληξη η ταινία του Hadi Moghddamdoust «Προσκεκλημένοι για γλυκά και ποτά». Θα αναφέρω εδώ μια από τις πιο ξεκαρδιστικές κωμωδίες που έχω δει ποτέ, το «Marmoulak» (Η σαύρα) του ιρανού Kamal Tabrizi.
  Ξέρω πως στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι γυναίκες κάνουν κουμάντο, αλλά δεν περίμενα ότι αυτό θα συνέβαινε και στο θεοκρατικό Ιράν, όπου η μαρτυρία μιας γυναίκας μετράει το μισό από ό, τι του άντρα, και η αποζημίωση που παίρνει για ίδιου είδους τροχαίο ατύχημα είναι η μισή.
  Αμ δε!!!
  Όμως η αναλογία σταματάει εδώ.
  Η κοπέλα προσπαθεί να πείσει στον άντρα να κάνουν ένα απλό γάμο, χωρίς πλούσιες δεξιώσεις, χωρίς να νοικιάσουν αίθουσα αλλά στο δικό τους χώρο, μόνο με γλυκά και ποτά, για να εξοικονομήσουν τα χρήματα. Ο άνδρας όμως έχει μεγάλες αντιρρήσεις, γιατί, «τι θα πει ο κόσμος».
  Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η γυναίκα είναι που θέλει τον πλούσιο γάμο, φορώντας ένα πολύ ακριβό νυφικό, για να μπει στο μάτι των φιλενάδων της. Ο άντρας ο φουκαράς τι να κάνει, θα πληρώσει.  
  Αλλά, και το πιο φοβερό, άκουσον άκουσον!!!!
  Πεθερά και νύφη συνωμοτούν ψιθυρίζοντας η μια στο αυτί της άλλης, ενώ μάταια ο γαμπρός προσπαθεί να τις πείσει να του αποκαλύψουν τι λένε. Στα καθ’ ημάς, συνήθως η μια κοιτάζει να βγάλει τα μάτια της άλλης.
  Στο τέλος, αλλά τι λέω, ήδη από την αρχή της ταινίας, περνάει της γυναίκας. Όμως παρά την συναίνεση του άντρα συναντούν αρκετές δυσκολίες. Στην προσπάθειά τους να τις αντιμετωπίσουν συντελούνται και ένα σωρό κωμικά επεισόδια, σπαρταριστά όλα τους.
  Πόσο θα μου άρεσε να βρίσκομαι σε ένα τέτοιο γάμο!!! Να μην είσαι υποχρεωμένος να φας φαγητό, αλλά να την ταρατσώσεις μόνο με γλυκά (όλοι οι φίλοι μου ξέρουν ότι είμαι αθεράπευτα γλυκατζής. Τώρα, μετά τις απειλές του ενδοκρινολόγου μου, αναγκάζομαι να βάλω φρένο).  
  Πρέπει να βρούμε και άλλη ταινία αυτού του σκηνοθέτη.  

No comments: