Book review, movie criticism

Saturday, January 2, 2016

Talkhon Hamzavi, Parvaneh



Talkhon Hamzavi, Parvaneh (2012)

Η «Παρβανέ» είναι μια ταινία μικρού μήκους, 25 λεπτών, και αναφέρεται στη φιλική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε μια μικρή Αφγανή, την Παρβανέ, με μια μικρή γερμανόφωνη Ελβετίδα.
Η Παρβανέ, ή Παρί όπως είναι το υποκοριστικό της, βρίσκεται σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών κάπου στις ελβετικές Άλπεις. Εργάζεται ευκαιριακά. Το αφεντικό την κλέβει, πληρώνοντάς την λιγότερο από ό,τι είχαν συμφωνήσει.
Έχει μαζέψει κάποια χρήματα, θέλει να τα στείλει στην πατρίδα της, για τον πατέρα της που θα κάνει εγχείρηση. Όμως ο υπάλληλος της Western Union αρνείται να τα στείλει. Στην ταυτότητά της φαίνεται ότι είναι ανήλικη, και έτσι δεν έχει το δικαίωμα να στείλει χρήματα. Απευθύνεται σε διάφορους να τη βοηθήσουν. Ανάμεσά τους είναι και η νεαρή γερμανόφωνη Ελβετίδα. Της ζητάει προμήθεια 50%. Είναι πάρα πολλά. Κατεβαίνει. Στο τέλος συμφωνούν στο 10%. Όμως δεν κρατάει την ταυτότητά της μαζί της. Πηγαίνουν σπίτι της, αλλά μέχρι να επιστρέψουν η Western Union έχει κλείσει.
Της προτείνει να μείνει σπίτι μαζί της, όμως πρέπει να πάει πρώτα σε ένα πάρτι. Της ζητάει να τη συνοδεύσει. Θα δεχθεί. Στο πάρτι βρίσκει πολύ νόστιμο τον χυμό. Θα πιει δυο τρία ποτήρια.
Έξω στο δρόμο κάποιος της κολλάει. Τον αποπέμπει. Στην πραγματικότητα ήταν πορτοφολάς. Ευτυχώς αμέσως αντιλαμβάνεται ότι της έχει κλέψει τα λεφτά και βάζει τις φωνές. Η φίλη της έρχεται και τον αρπάζει από το πέτο. Αρνείται ότι τα πήρε. Η Παρί τον κτυπάει από πίσω με ένα μπουκάλι. Πέφτει αναίσθητος. Του παίρνουν τα λεφτά που της είχε κλέψει. Πηγαίνουν στην Western Union. Στέλνουν τα λεφτά. Αμέσως μετά η ελβετίδα βγάζει και της επιστρέφει την προμήθεια που της είχε δώσει. Έχουν γίνει πια φίλες. Τη συνοδεύει στο τραίνο. Χαιρετιούνται. Γνέφουν η μια στην άλλη καθώς το τραίνο απομακρύνεται. Μια φιλία είχε δέσει. Μάλλον θα ξανασυναντηθούν.
Πολύ καλή ταινία.

No comments: