Book review, movie criticism

Saturday, April 27, 2024

Paul Negoescu, Two lottery tickets (Două lozuri, 2015)

 

Paul Negoescu, Two lottery tickets (Două lozuri, 2015)

 


  Τη μια ταινία τη θυμάμαι, την άλλη όχι. Αυτή που θυμάμαι είναι η η ταινία «Ray of Hope» (Rawzanahe omid, 1958) του Sardar Saker (Δυο λόγια που γράφω γι’ αυτήν στο υπό συγγραφή βιβλίο μου «Σύντομη εισαγωγή στον ιρανικό κινηματογράφο» τα παραθέτω στο τέλος).

  Την άλλη δεν τη θυμάμαι, πάνε χρόνια που την είδα.

  Οι τρεις φίλοι κερδίζουν στο λότο έξι εκατομμύρια. Έλα όμως που δυο αληταράδες θα κλέψουν το τσαντάκι εκείνου που το κρατάει μαζί του.

  Και αρχίζει η αναζήτηση για το ιερό δισκοπότηρο (συγνώμη, για το λότο). Και στην αναζήτηση αυτή θα δούμε αρκετά κωμικά επεισόδια. Αυτό με τον αστυνομικό μου άρεσε περισσότερο, αλλά και αυτό με το μέντιουμ ήταν απολαυστικό.

  Για την ακρίβεια, ψάχνουν να βρουν αυτούς τους δυο τύπους. Μαθαίνουν πού μένουν, μπαίνουν μέσα, βρίσκουν το τσαντάκι, αλλά δεν υπάρχει το λότο.

  Ξαφνικά μπουκάρουν οι τύποι.

  -Σοβαρά πιστεύετε ότι το πήραμε εμείς και θα καθόμασταν τώρα εδώ;

  -Τελικά μάλλον κάποιος της ασφάλειας το πήρε, αποφαίνεται ο ένας από τους τρεις.

  Δεν κατάλαβα πώς θα μπορούσε, προφανώς ο σκηνοθέτης ήθελε να πετάξει την μπηχτή του, για την ασφάλεια που δεν έχει αλλάξει και πολύ από την εποχή Τσαουσέσκου.

  Όμως τι κωμωδία θα είχαμε αν ο σκηνοθέτης δεν τους αποζημίωνε με κάποιο τρόπο;

  Κέρδισαν στο επόμενο λότο 38.000 ευρώ. Δωδεκάμισι χιλιάδες για τον καθένα τους, δεν είναι και λίγα.

  Πολύ καλή κωμωδία, παίζεται αυτή τη στιγμή που κάνω την ανάρτηση στο σινε-Αμπάριζα, Λυσίου 11 και Γαλακηδών γωνία. Λυσίου 9 έμενα όταν παντρεύτηκα και ήλθα στο Γαλάτσι.

  7,5 η βαθμολογία της στο IMDb.

 

  H ταινία «Ray of Hope» (Rawzanahe omid, 1958) του Sardar Saker μας λέει την ιστορία ενός φτωχού επαρχιώτη, του Muhsin, από το Ισφαχάν, που κέρδισε ένα πολύ μεγάλο ποσό σε ένα λαχείο και πήγε στην Τεχεράνη για να το εισπράξει. Όμως η βαλίτσα του μπερδεύεται με την βαλίτσα της Nasrin, μιας καμπαρετζού χορεύτριας και τραγουδίστριας, που χρησιμοποιεί το λαχείο για να αγοράσει δικό της καμπαρέ. O Muhsin αρχικά βρίσκει δουλειά στα σφαγεία και αργότερα στο καμπαρέ της Nasrin.

  H Nasrin είναι στυγνή επιχειρηματίας, όμως ακούγοντας τις ατυχίες του και μαθαίνοντας για το λαχείο, του γράφει ένα τσεκ με τα λεφτά που κέρδισε στο λαχείο.

  Με ήρωα ένα luti, με αρκετές κωμικές πινελιές, το τέλος της ταινίας θα είναι αυτό των romance: θα βρεθούν παντρεμένοι.  

 

No comments: