Book review, movie criticism

Friday, April 19, 2024

Fereydoun Rahnema, Siyavash at Persepolis (1967)

 

Fereydoun Rahnema, Siyavash at Persepolis (1967)

 


  O Siyavash είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του επικού ποιήματος του Ferdowsi «Το βιβλίο των βασιλιάδων» (γράφηκε γύρω στο 1010 μ.Χ.). Η ιστορία του είναι ανάλογη με αυτή του «Ιππόλυτου» του Ευριπίδη. Ο Rahnema την παραλλάζει. Ο Siyavash, αποδεικνύοντας την αθωότητά του ενάντια στις κατηγορίες της μητριάς του, γίνεται αρχηγός του ιρανικού στρατού και εκστρατεύει εναντίου του βασιλείου του Τουράν (χοντρικά, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Ουζμπεκιστάν). Όμως ο βασιλιάς του Τουράν θέλει ειρήνη, και για τον σκοπό αυτό προσφέρει 100 ομήρους. Ο Siyavash δέχεται, και ορκίζεται ότι θα σεβαστεί την ειρήνη. Όμως ο σάχης δεν θέλει την ειρήνη, και έχει σκοπό να σκοτώσει τους εκατό ομήρους. Ο Siyavash, αγανακτώντας, φεύγει για το βασίλειο του Τουράν, ζητώντας άσυλο. Εκεί ο βασιλιάς τον περιβάλλει με τιμές, και μάλιστα του δίνει ως γυναίκα την κόρη του, και του προσφέρει αρκετές πόλεις ως προίκα. Όμως ο γιος του τον διαβάλλει, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να τον εκτελέσει.

  Εκεί τελειώνει η ταινία.

  Στη βικιπαίδεια διαβάζουμε τη συνέχεια.

  Η έγκυος κόρη του το σκάει και καταφεύγει στον σάχη. Ο γιος της γίνεται ο επόμενος σάχης, και εκστρατεύοντας κατά του Τουράν εκδικείται τον θάνατο του πατέρα του νικώντας κατά κράτος τον τουρανικό στρατό.

  Το πρωτοποριακό στην ταινία είναι η μίξη χρονικών επιπέδων, κάτι που προσημαίνεται με το ντοκιμαντέρ του «Περσέπολις». Τα χρονικά αυτά επίπεδα είναι η εποχή της περσικής αυτοκρατορίας την οποία κατέκτησε ο μέγας Αλέξανδρος καταστρέφοντας την Περσέπολη, η εποχή της δυναστείας των σασσανιδών (224-651) και η σύγχρονη εποχή.

  Στην αρχή της ταινίας βλέπουμε τον Siyavash, τον πατέρα του, τη μητριά του και τον Afrasiyab, τον βασιλιά του Τουράν και μελλοντικό πεθερό του, να περπατάνε στα ερείπια της Περσέπολης συζητώντας φιλοσοφικά και υπαρξιακά προβλήματα. Κάποια στιγμή συναντάνε τουρίστες. Θα συνεχίσουν την περιδιάβασή τους. Όταν τους ξανασυναντήσουν θα συζητήσουν μαζί τους. Η μητριά του θα τους ρωτήσει αν ξέρουν την ιστορία του Siyavash. Αργότερα οι τουρίστες θα τους τραβήξουν με κάμερα. Θα τραβήξουν και τον Siyavash που χορεύει με τη γυναίκα του.

  Οι κινήσεις των προσώπων έχουν ένα στιλιζάρισμα, καθώς πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας.  

No comments: