Book review, movie criticism

Thursday, April 4, 2024

Vahid Jalilvand, Beyond the wall (2022)

 

Vahid Jalilvand, Beyond the wall (2022)

 


  Υπάρχει τίποτα που να δώσει νόημα στη ζωή σου, όταν έχεις αποφασίσει να αυτοκτονήσεις;

  Η ταινία ξεκινάει με την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του Αλί. Μου θύμισε την πρώτη απόπειρα του Καρυωτάκη. Η αγωνία του θανάτου σε αναγκάζει να αγωνιστείς να ξεφύγεις από το αγκάλιασμά του.

  Έδεσε το κεφάλι του με μια πλαστική σακούλα και τα χέρια του πίσω από σωλήνες νερού, όμως η αίσθηση της ασφυξίας τον έκανε να αγωνιστεί να απελευθερωθεί.

  Και τα κατάφερε.

  Όμως γιατί να θέλει να αυτοκτονήσει;

  Έχει πρόβλημα με τα μάτια του, είναι σχεδόν τυφλός. Ένας γιατρός τον ενθαρρύνει να μην ξεχνάει τα κολλύρια. Η απόπειρα αυτοκτονίας του σίγουρα έχει να κάνει με αυτό το πρόβλημα της υγείας του. 

  Και ξαφνικά βρήκε νόημα στη ζωή του.

  Οι εργαζόμενοι απεργούν, έχουν μήνες να τους πληρώσουν. Συγκρούονται με την αστυνομία. Η κλούβα περιμένει αυτούς που συλλαμβάνουν.

  Συλλαμβάνουν και μια γυναίκα, η οποία όμως δεν συμμετείχε στις συμπλοκές, απλά είχε χάσει το παιδί της και αγωνιζόταν να το βρει. Ο αστυνομικός ανένδοτος, ακόμη και όταν την πιάνει η επιληπτική κρίση.

  Η κλούβα θα τρακάρει και η γυναίκα θα το σκάσει. Θα τρέξει προς το εργοστάσιο που γίνονται οι φασαρίες, μήπως βρει το γιο της. Την κυνηγούν. Καταφεύγει μέσα στο κτίριο. Και εκεί θα συναντήσει τον Αλί, που θα προσπαθήσει να την προστατέψει. Στο τέλος μάλιστα φτάνει να πυροβολεί προς τη μεριά των αστυνομικών από το παράθυρο, για να δώσει στη γυναίκα καιρό να φύγει.

  Αυτή θα τα καταφέρει να ξεφύγει, αλλά αυτός θα καταλήξει στη φυλακή.  

  Αναρωτιέμαι αν με την ταινία του αυτή ο Jalilvand θέλει να κάνει και μια κριτική στη σκληρότητα της αστυνομίας, πασίγνωστη εξάλλου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κάθε αντικυβερνητική διαδήλωση.  

  Κλειστοφοβική ταινία, στο μεγαλύτερο μέρος της η πλοκή διαδραματίζεται στους σκοτεινούς χώρους του κτηρίου του εργοστασίου όπου φιλοξενείται ο Αλί.

  Όπως και στην ταινία του «Τετάρτη, 9 Μαΐου» βλέπουμε έναν ήρωα με καλοσύνη, που προσπαθεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.

 

No comments: