Book review, movie criticism

Monday, September 29, 2008

Εις μνήμη Βέρας Ζαβιτσιάνου

Πέθανε στα 78 της, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008. Σπουδαία ηθοποιός, στη μνήμη μου θα είναι πάντα συνδεμένη με αυτή την θαυμάσια απόδοση της Αρετούσας, στον Ερωτόκριτο του Νίκου Μαμαγκάκη. Για χρόνια έψαχνα τον δίσκο, τελικά πριν έξι χρόνια μου τον έγραψε σε κασέτα ο Βασίλης ο Αλεξίου, συνάδελφος τότε στο Βαρβάκειο και τώρα επίκουρος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι, πριν τέσσερα χρόνια, διδάσκοντας θεατρολογία στο πρόγραμμα της εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (μαθήματα στους αποφοίτους των Παιδαγωγικών Ακαδημιών με τα οποία εξομοίωναν το πτυχίο τους με το πτυχίο των απόφοιτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων), πηγαίνοντας Καλαμάτα και Γύθειο, άκουγα στο αμάξι μόνιμα την κασέτα με τον Ερωτόκριτο. Κάθε τρεις και μια γύριζα την κασέτα για να ακούσω τα δυο θαυμάσια τραγούδια, τα οποία τραγουδάει με την υπέροχη φωνή της η Βέρα Ζαβιτσιάνου.
Τώρα στο διαδίκτυο ανακάλυψα τυχαία ότι ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη είχε το cd. Το παράγγειλα, 22 ευρώ, το ριπάρισα και το έβαλα στο κινητό μου. Και, δεν είναι συμπτωματικό, από τα τέσσερα αρχεία, δυο μεγάλα και δυο μικρά, τα δυο μικρά έχουν ακριβώς αυτά τα τραγούδια.
Τα αναρτώ στη μνήμη της.
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

6 comments:

alef said...

Μπράβο σου Μπάμπη μου, μπράβο! Αυτό ακριβώς συζητούσαμε το Σάββατο με τον Θηβαίο, τόσο μα τόσο σημαντική και κανείς δεν την τίμησε όπως θα έπρεπε! Τα τραγούδια ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ! Με συγκίνησες, Μπάμπη, τόσο μα τόσο σπουδαία!

Babis Dermitzakis said...

Χαίρομαι που σου άρεσαν Άλεφ μου. Και ήταν "σύμπτωση" που τα πέτυχα λίγο μετά το θάνατό της. Το cd το πήρα προχθές που ήλθα από την Κρήτη. Το δεύτερο κομμάτι το έχω βάλει ήδη σαν μουσική του κινητού μου. Φαντάζομαι ότι κάποιοι από το χώρο του θεάτρου θα αναλάβουν πρωτοβουλίες να την τιμήσουν όπως της αξίζει.

Thalassini said...

Σ'ευχαριστούμε Μπάμπη. Τα τραγούδια απίστευτα. Ξέρεις μερικές φορές τελικά όταν φεύγει κάποιος γνωστός μας και μή , "τυχαίνει" να εμφανίζονται αντικείμενα που τους αφορούν...ίσως έτσι να έχουν και πιο μεγάλη αξία δεν ξέρω.
Καλό σου απόγευμα!

Babis Dermitzakis said...

Μαρίνα, νομίζω ότι χρησιμοποίησες την κατάλληλη λέξη: απίστευτα. Απίστευτη η Ζαβιτσιάνου, απίστευτος και ο Μαμαγκάκης. Άντε, και πάλι καλή λευτεριά.

Unknown said...

καλημέρα αγαπημένε μου μπάμπη!
χτες σε κουβεντιάζαμε με τη ρίτσα μασούρα και την άλεφ
οι αναρτήσεις σου συνδυάζουν πάντα σοβαρότητα και καλοσύνη.
δυο εντελώς δυσεύρετα πράματα στο γιουνανιστάν αυτών που κόβουν μισθούς από τις καλές προθέσεις.
ε δεν μπορούσα, ήθελα να το πω! συγγνώμη!φ

Babis Dermitzakis said...

Ελένη μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ξέρεις, το να σου κόψουνε τρεις μισθούς δεν είναι τίποτα, το να σου κόψουνε τον κ...λο (βλέπεις, δεν τολμάω να γράψω ολοκληρη τη λέξη)αυτό είναι να μη σου τύχει.
Αλλά εδώ με τη σοβαρότητα τα χαλάμε. Από τότε που κόψαμε τα ανέκδοτα (σχεδόν) σόκιν και μη, προσπαθώ το χιούμορ μου να το διοχετεύσω αλλιώς, και κυρίως μέσα απότις βιβλιοπαρουσιάσεις μου, όπου βέβαια μου δίνεται η ευκαιρία.
Η quartier libre περιμένει συνάντηση, κανονίστε κάτι, εγώ αυτό τον καιρό είμαι πνιγμένος αλλά θα ακολουθήσω.
Πολλά φιλιά