Book review, movie criticism

Sunday, December 16, 2012

Jiang Ping, All for love 三个未婚妈妈



Jiang Ping, All for love 三个未婚妈妈 (2012)
Καθώς δεν υπάρχει  IMBD ID θα γράψουμε τους ηθοποιούς: Che Yongli, Aixinjueluo Qixing, Ju Wenpei, Su Youpeng, Zhang Jiayi και Huang Lei

  Ο κινέζικος τίτλος είναι «Τρεις ανύπαντρες μητέρες». Είναι μια πολύ ωραία ταινία, που αναπτύσσει τρία θέματα, όσες είναι και οι ανύπαντρες μητέρες (αν και, όπως θα δούμε, το μωρό είναι μόνο ένα): έκθετα και υιοθετημένα παιδιά, εύκολη ζωή με τον πλούσιο γκόμενο, και «αν δεν σε θέλει η πεθερά». Και ένα θέμα ακόμη: πίστη στον έρωτα.
  Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί πολύ έξυπνα την τεχνική του απροσδόκητου. Μια νεαρή κοπέλα επιστρέφει σπίτι κρατώντας ένα μωρό στην αγκαλιά της. Έλλειπε καιρό από το σπίτι. Μόλις έχει επιστρέψει και ο φίλος της, από τις σπουδές του στο Παρίσι. Συναντιώνται στην είσοδο του σπιτιού της. –Τι σύμπτωση, λένε οι γονείς της. Ξαφνικά ακούγονται τα κλάματα ενός μωρού. Οι γονείς νομίζουν ότι είναι δικό τους. Όμως ο φίλος της λέει πώς δεν είναι δικό του. Πού το βρήκε το μωρό; Το βρήκε στο δρόμο. Ούτε ο φίλος της την πιστεύει, που νομίζει ότι το έκανε με κάποιον άλλο, το ίδιο και οι γονείς της, το ίδιο και εμείς φυσικά.
  Και όμως, πραγματικά το βρήκε. Αυτό το μαθαίνουμε αρκετά αργότερα. Εγκαταλειμμένη από τους γονείς της και η ίδια και υιοθετημένη, ξέροντας το μυστικό πριν της το αποκαλύψουν οι θετοί γονείς της, θα πάρει μαζί της το παιδί που βρήκε παρατημένο σε ένα πεζούλι σε ένα πεζοδρόμιο.
  Το μωρό το εγκατέλειψε ο πατέρας του, ένας πλούσιος, που το έκανε με τη φιλενάδα του. Όταν αυτή βρέθηκε στο νοσοκομείο για δυο μέρες, βρήκε αυτό τον τρόπο να το ξεφορτωθεί. Αυτή όταν επιστρέφει το ψάχνει απεγνωσμένα. Θα το εντοπίσει τελικά.
  Μια άλλη γυναίκα ψάχνει απεγνωσμένα να βρει ένα μωρό να το παρουσιάσει στην παρ’ ολίγον πεθερά της. Δεν ήθελε τη σχέση της με το γιο της, γιατί λέει τα ωροσκόπιά τους δεν ήταν ευνοϊκά για να κάνουν σχέση, και ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ενοχοποιεί την παρ’ ολίγον νύφη της. Είναι άρρωστη στο νοσοκομείο, όμως δεν θέλει ούτε να τη δει στα μάτια της, παρόλο που αυτή τη φροντίζει οικονομικά. Όταν θα της παρουσιάσει το μωρό, που το βούτηξε στα κρυφά, όμως για ένα δεκάλεπτο, για να της το παρουσιάσει, αυτή θα λυγίσει. Ξέρει ότι δεν είναι δικό της, όμως τη συγκινεί η ενέργειά της αυτή. Παύει πια να έχει αρνητικά αισθήματα απέναντί της. Αγκαλιάζονται. Πεθαίνει αναπαυμένη.
  Η Μενγκ Μενγκ αποκαλύπτει στους θετούς γονείς της ότι οι πραγματικοί της γονείς, μη μπορώντας να κάνουν παιδί, επιδίωξαν να την βρουν και να την πάρουν. Την περιμένουν στο αστυνομικό τμήμα. Όμως ο αστυνομικός της αποκαλύπτει τους όρους: μόνο εφόσον είναι υγιής και έχει σπουδάσει. Η κοπέλα φυσικά δεν πηγαίνει ούτε καν να τους δει. Αφηγείται αυτή την ιστορία στους θετούς γονείς της, και τελειώνοντας αγκαλιάζονται. Ξεχάσαμε να πούμε ότι ο φίλος της επιμένει να κάνει τεστ DNA για να αποδειχθεί αν είναι δικό της το παιδί ή όχι. Αυτή του λέει ότι θα κάνει το τεστ αλλά θα τον παρατήσει για την έλλειψη εμπιστοσύνης που της δείχνει. Έτσι και γίνεται. Αυτός την εκλιπαρεί όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα, αλλά μάταια.
  Όχι εντελώς. Σε δευτερόλεπτα μας παρουσιάζεται προς το τέλος της ταινίας ότι έχει αποκατασταθεί η σχέση τους. Τον συγχώρεσε τελικά. Στο τέλος βλέπουμε τις τρεις γυναίκες να περιποιούνται το μωρό. Η πλούσια παρ’ ολίγον νύφη θα ενισχύει οικονομικά. Και οι τρεις θα του προσφέρουν την τρυφερότητά τους.
  Συγκινητική ταινία, που θίγει σημαντικά κοινωνικά θέματα. Μας άρεσε πολύ.

 

No comments: