Book review, movie criticism

Wednesday, December 26, 2012

4 νέα βιβλία των εκδόσεων ΑΛΔΕ

 

Τέσσερα βιβλία μικρού σχήματος, 64 σελίδων, που τιμώνται 3 ευρώ το καθένα, κυκλοφόρησαν προχθές από τις εκδόσεις ΑΛΔΕ. Για το πρώτο έχω ξαναγράψει, είναι το δικό μου «Πες της το με μια μαντινιάδα» (Για όσους δεν αναγνώρισαν το διακείμενο, είναι το γνωστό ποίημα του Σεφέρη «Πες της το μ’ ένα γιουκαλίλι) που περιέχει μαντινιάδες, δικές μου και ξένες, με σχόλια για πολλές από αυτές. Οι δικές μου μαντινιάδες γράφτηκαν πριν 30 τόσα χρόνια, ενώ τα σχόλια είναι σημερινά.
  Το δεύτερο είναι του Αλέξανδρου Δεσύλλα, «Τα βραβεία Νόμπελ λογοτεχνίας». Παρουσιάζονται όλοι οι νομπελίστες συγγραφείς με σύντομα βιογραφικά, από τη χρονιά ίδρυσης του θεσμού, το 1901, που το βραβείο το πήρε ο γάλλος ποιητής και δοκιμιογράφος Συλί Προυντόμ, μέχρι φέτος, το 2012, που το βραβείο το πήρε ο κινέζος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Μο Γιαν.
  Το τρίτο είναι του Αντώνη Δεσύλλα, «Είμαι ερωτευμένος μαζί σου γιατί…», ένα βιβλίο με λόγια αγάπης σε σύντομες παραγράφους, ό,τι πρέπει για να το αγοράσουν όλοι οι ερωτευμένοι και να το χαρίσουν στην αγαπημένη τους. Η πρώτη σελίδα είναι ειδικά διαμορφωμένη, σαν επιστολή, με «Από» και «Προς», και στη συνέχεια πέντε γραμμές, από τις οποίες στην πρώτη είναι γραμμένη η φράση «Είμαι ερωτευμένος μαζί σου…» για να συμπληρωθεί.
  Το τέταρτο βιβλίο είναι της Αλεξάνδρας Λιτσαρδοπούλου με τίτλο «50 τρόποι για μέση δακτυλίδι». Το διάβασα και τρόμαξα. Δεν ήξερα ότι το πάχος που συσσωρεύεται στην κοιλιά μπορεί να σου κάνει τόση ζημιά. Την επομένη ξεκίνησα πρωί πρωί μια ωριαία βόλτα. Την οποία αποφάσισα να κάνω πια σε μόνιμη βάση, και όχι ευκαιριακά. Πρέπει να χάσω κιλά. Εξάλλου όπως μου έχει γίνει πεποίθηση ότι «καλύτερα να περπατάς πριν το έμφραγμα παρά μετά το έμφραγμα», έτσι μου έχει γίνει επίσης πεποίθηση ότι «καλύτερα να αδυνατίσεις πριν το bypass παρά μετά το bypass». Το περπάτημα είναι ένας τρόπος για να αδυνατίσει κανείς και να αποφύγει τις καρδιακές παθήσεις. Υπάρχουν άλλοι 49 τρόποι. Έχω αποφασίσει να εφαρμόσω αρκετούς από αυτούς.
  Υπάρχει και μια τρίτη πεποίθησή μου: Καλύτερα να κόψεις το κάπνισμα πριν από την χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεα (ΧΑΠ), τον καρκίνο του πνεύμονα και το έμφραγμα παρά μετά. Όμως δεν με αφορά: δεν κάπνιζα ποτέ μου.
 





No comments: