Book review, movie criticism

Thursday, April 16, 2020

Πέρσες και έλληνες


Πέρσες και έλληνες

  Θα σας παραθέσω για να γελάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Hamid Naficy «A social history of Iranian cinemavolume 1, The artisanal era 1897-1941».
  «Πιο πρόσφατη μη-ευρωκεντρική έρευνα δείχνει ότι η επαφή των αρχαίων περσών με τους έλληνες “λειτούργησε σαν καταλύτης για τον επόμενο χρυσό αιώνα του πέμπτου αιώνα π.Χ. των Αθηνών (age και century, να ένα μεταφραστικό πρόβλημα)… Από αυτή την επαφή με την Περσία γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός”» σελ. 101.
  Λίγες γραμμές πιο πάνω γράφει ότι η αυτοκρατορία των αχαιμενιδών δημιουργήθηκε γύρω στο 500 π.Χ. (550 γράφει η βικιπαίδεια).
  Μάλλον αυτός που το έγραψε ξεχνάει ότι υπήρχε ένας ακμάζων ελληνικός πολιτισμός στην Ιωνία, με τον Θαλή να ιδρύει στη Μίλητο την «Υλοζωική Ιωνική Σχολή» το 600 περίπου π.Χ. Επίσης ξεχνάει ότι μετά τους περσικούς πολέμους (490-480 π.Χ) στους οποίους πρωτοστάτησαν οι Αθηναίοι, έλληνες και πέρσες ήταν άσπονδοι εχθροί. Η πρώτη Αθηναϊκή Συμμαχία ιδρύθηκε ακριβώς για να αντιμετωπίσει την περσική απειλή, όπως καλλιώρα το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει την κομμουνιστική. Τι σόι επικοινωνία μπορούσαν να έχουν;
  Ρητορική η ερώτηση.

  Εκτός και εννοεί ότι η νίκη των ελλήνων στην οποία πρωτοστάτησαν οι Αθηναίοι ύψωσε τόσο πολύ το φρόνημά τους ώστε να έχουμε σαν αποτέλεσμα τον χρυσό αιώνα.
  Που κι αυτό ισχύει εν μέρει. Η αλήθεια είναι ότι οι Αθηναίοι οικειοποιήθηκαν τα λεφτά του συμμαχικού ταμείου και ανήγειραν τον Παρθενώνα, και όχι μόνο.

No comments: