Book review, movie criticism

Friday, August 20, 2021

Krzysztof Kieślowski, Τρία χρώματα: η κόκκινη ταινία (Trois couleurs: Rouge, 1994)

Krzysztof Kieślowski, Τρία χρώματα: η κόκκινη ταινία (Trois couleurs: Rouge, 1994)

 



Από χθες στους κινηματογράφους, σε επανέκδοση

 

 Ένα ασύμμετρο ντουέτο πρωταγωνιστεί στην ταινία: η όμορφη Ιρέν Ζακόμπ, 28 χρονών τότε, και ο εξαιρετικός ερμηνευτικά Ζαν Λουί Τρεντινιάν, 64 χρονών τότε. Η Ζακόμπ τραυμάτισε σε τροχαίο τον σκύλο του Τρεντινιάν, και αυτό είναι που τους έφερε σε επαφή δημιουργώντας μια παράξενη σχέση.

  Η απιστία είναι ένα θέμα της ιστορίας. Την Ζακόμπ την απατάει ο φίλος της, για να πληρωθεί και αυτός με το ίδιο νόμισμα: η φιλενάδα με την οποία απατά τη Ζακόμπ τον απατά κι αυτόν με τη σειρά της. Τον Τρεντινιάν τον απάτησε η γυναίκα που αγαπούσε πριν πολλά χρόνια, και από τότε ένιωσε ανίκανος να αγαπήσει. Σίγουρα όμως θα αγαπούσε την Ζακόμπ αν πλησίαζαν ηλικιακά.

  Το κύριο θέμα όμως είναι η μοναξιά, και οι παραξενιές που δημιουργεί στους μοναξιασμένους ανθρώπους. Ο συνταξιούχος δικαστικός Τρεντινιάν παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες των γειτόνων του. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου αν το μάθουν. Όταν το μαθαίνουν θα υποστεί κάποιες συνέπειες.

  Κλειστοφοβική ταινία, οι περισσότερες σκηνές είναι μέσα στο σπίτι του Τρεντινιάν, με την κάμερα να δείχνει σε κοντινό πλάνο την όμορφη Ιρέν.

 

 

No comments: