Book review, movie criticism

Tuesday, December 12, 2017

Feng Xiaogang, If you are the one (非诚勿扰 2008)

Feng Xiaogang, If you are the one (诚勿扰 2008)


  Εν όψει της προβολής της ταινίας του Feng Xiaogang «Δεν είμαι η μαντάμ Μποβαρί» από την Πέμπτη 14-12-2017, γράφουμε για όλες του τις ταινίες. Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την «Συγκέντρωση», την προηγούμενη ταινία του, δέκατη τον αριθμό.   
  Και εδώ ο Φενγκ Σιαογκάνγκ εστιάζει σε ένα θέμα, το θέμα της εύρεσης συντρόφου, ή μάλλον της αναζήτησης συζύγου· όχι μέσα από γραφείο συνοικεσίων αλλά με απευθείας αγγελία στην εφημερίδα. «Αν δεν είσαι σωστή, μη μπεις στον κόπο» είναι περίπου η μετάφραση του κινέζικου τίτλου. Αν δεν είσαι μια καθώς πρέπει γυναίκα, μην μπαίνεις στον κόπο να απαντήσεις στην αγγελία. Την αγγελία τη βάζει ο Ge You που ξαφνικά, με μια έξυπνη εφεύρεση, έγινε εκατομμυριούχος.
  Η ταινία είναι κωμωδία, δεν έχει σαν στόχο να μας δείξει τα γυναικεία «προσόντα καταλληλότητας», αλλά το πόσο παράξενες γυναίκες μπορεί να συναντήσει κανείς στη ζωή του.
  Το πρώτο ραντεβού δεν ήταν με γυναίκα, αλλά δεν το ήξερε. Ήταν με «αδελφή», παλιός γνωστός του. Η επόμενη πήγε στο ραντεβού όχι γιατί έψαχνε σύζυγο αλλά για του πουλήσει ένα τάφο.   
  Παρεμπιπτόντως, μπορεί να βγάλω κι εγώ τον οικογενειακό μας τάφο στο σφυρί μετά τον ένφια που επέβαλε στους οικογενειακούς τάφους ο δήμος Ιεράπετρας. Έτσι κι αλλιώς ο γιος μου προτίθεται να με κάψει. Όσο για μένα… Ας μην πω την αγαπημένη του ατάκα.  
  Η επόμενη είναι αεροσυνοδός. Η σχέση μαζί της θα αποτελέσει και το κεντρικό σημείο της πλοκής, το love story της ιστορίας. Αυτή ήλθε στο ραντεβού γιατί έχει προβλήματα με το φίλο της που είναι παντρεμένος. Όχι, δεν σκοπεύει να χωρίσει για να την παντρευτεί. Το υποπτεύεται, και το έχει ρίξει στο ποτό. Αλλά πριν προχωρήσει το love story τους ο Ge You θα συναντήσει ακόμη τέσσερις υποψήφιες νύφες.
  Η μια είναι κόρη ενός πλούσιου εργοστασιάρχη από την Ταϊβάν. Τον συμπαθεί, ναι, θα ήθελε να γίνει ο πατέρας του παιδιού της που προς το παρόν είναι μέσα στη κοιλιά της. Η άλλη δεν συμπαθεί το σεξ. –Δηλαδή μια φορά το μήνα; -Όχι, μια φορά το χρόνο.
  Αλήθεια, υπάρχουν και τέτοιες γυναίκες;
  Η τρίτη του παρουσιάζεται με την εξωτική φορεσιά της πατρίδας της. Αν παντρευτούν θα πρέπει να πάνε να ζήσουνε στο χωριό της. Και πώς πάνε εκεί; -Πρώτα θα πάρεις το αεροπλάνο για το Kunming. Μετά θα πάρεις το λεωφορείο, μια μέρα διαδρομή, για το Mengzi. Μετά θα πάρεις άλλο λεωφορείο για το Pingbian. Μετά έχεις μια διαδρομή άλλης μιας μέρας με τρακτέρ, έπειτα άλλη μια μέρα με κάρο, και έφτασες. –Κι αν ο γάμος δεν πάει καλά και θέλω να χωρίσουμε, τι θα γίνει; -Ο μεγάλος μου αδελφός θα σου σπάσει τα πόδια.
  Η τέταρτη, εξηγεί η ανιψιά που κάθεται δίπλα της, ξεχνάει. Όμως κρατάει ένα σημειωματάριο στο οποίο σημειώνει κάθε μέρα γεγονότα και ανθρώπους. Το διαβάζει κάθε πρωί, και έτσι δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ ποιος είναι ο άντρας της.
  Ξέχασα μια ακόμη. Στη συζήτηση που έχει μαζί του τον αντιμετωπίζει σαν μετοχή στην οποία ενδέχεται να επενδύσει και γι’ αυτό θέλει να τον αξιολογήσει. Είναι υψηλού ρίσκου, ή είναι μια μετοχή με σίγουρη, μακροχρόνια απόδοση;
  Και προχωρούμε στο love story με αρκετά κωμικά επεισόδια. Το επεισόδιο με την εξομολόγηση των αμαρτιών του σε ένα χριστιανό παπά στο Χοκάιντο (Ιαπωνία) που δεν ξέρει καθόλου κινέζικα είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Στο τέλος ο παπάς δεν τον άντεξε, πολλά τα αμαρτήματά του, καλύτερα να πάει στον παπά μιας γειτονικής εκκλησίας που είναι πολύ μεγαλύτερη. Και τα αμαρτήματά του; Σαν την «κλεψά» τη δική μας, όταν ήμαστε μικροί, που γυρίζαμε στα περβόλια του χωριού για να φάμε κανένα φρούτο.
  Απολαυστικό και το επεισόδιο με την επίσκεψη στο κέντρο «Οι τέσσερις αδελφές». Βλέπουν την αφίσα, πανέμορφες, θα μπει μέσα με το φίλο του. Όμως τους περιμένει μεγάλη απογοήτευση. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί πριν τριάντα χρόνια, και οι τέσσερις αδελφές δεν είναι πια οι γκόμενες που φαίνονται στην αφίσα.  

  Οι κωμωδίες του Feng Xiaogang δεν είναι καθαρές κωμωδίες. Χωρίς να είναι tragicomedie υπάρχει σ’ αυτές και το δραματικό στοιχείο. Συχνά βλέπουμε δάκρυα. Εδώ έχουμε την απόπειρα αυτοκτονίας της κοπέλας. Θα σωθεί. Και βλέπουμε επίσης για τρίτη φορά μια αγαπημένη σκηνή του Feng Xiaogang. Ένα δάκρυ κυλάει από τα μάγουλο της κοπέλας, στο κρεβάτι του νοσοκομείου, καθώς ακούει τα τρυφερά λόγια του Ge You

No comments: