Book review, movie criticism

Tuesday, December 12, 2017

Feng Xiaogang, If you are the one 2 (非诚勿扰 2 2010)

Feng Xiaogang, If you are the one 2 (非 2 2010)


  Εν όψει της προβολής της ταινίας του Feng Xiaogang «Δεν είμαι η μαντάμ Μποβαρί» από την Πέμπτη 14-12-2017, γράφουμε για όλες του τις ταινίες. Η προηγούμενη ανάρτησή μας δεν ήταν για το «Aftershock», την προηγούμενη ταινία του για την οποία αναρτήσαμε πριν επτά χρόνια παρά δυο μέρες, αλλά για το πρώτο «If you are the one».
  Εδώ βλέπουμε τον Ge You παντρεμένο με την Xiaoxiao (Shao shao). Δηλαδή όχι ακριβώς, κάνουν μια δοκιμή γάμου. Ζουν και συμπεριφέρονται σαν να είναι παντρεμένοι. -Αν μου τύχει ένα ατύχημα και μείνω ανάπηρος θα με φροντίζεις; Για να δούμε;
  Παραγγέλνει ένα αναπηρικό καροτσάκι. Θα κάνει τον ανάπηρο. Είναι υποχρεωμένη να τον περιποιείται. Όταν όμως θα την δει με μια παρέα και θα ζηλέψει, θα σηκωθεί από το καροτσάκι.
  Κάποια στιγμή θα χωρίσουν. Βέβαια στο τέλος θα τους δούμε να ετοιμάζονται για κανονικό γάμο, κάτι αναμενόμενο σε μια κωμωδία.
  Η ταινία ξεκινάει με ένα από τα πιο κωμικά επεισόδια που έχω δει σε κωμωδία. Είναι μια τελετή γάμου. Τελετάρχης ο Ge You με τη φίλη του.
  Τελετή γάμου;
  Μετά διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τελετή γάμου αλλά τελετή διαζυγίου, με όλη τη μεγαλοπρέπεια που έχει μια τελετή γάμου, καλεσμένους, δεξίωση, κ.λπ.
  Στη ανάρτησή μου για το πρώτο «If you are the one» γράφω το παρακάτω απόσπασμα.
  «Οι κωμωδίες του Feng Xiaogang δεν είναι καθαρές κωμωδίες. Χωρίς να είναι tragicomedie υπάρχει σ’ αυτές και το δραματικό στοιχείο. Συχνά βλέπουμε δάκρυα. Εδώ έχουμε την απόπειρα αυτοκτονίας της κοπέλας. Θα σωθεί. Και βλέπουμε επίσης για τρίτη φορά μια αγαπημένη σκηνή του Feng Xiaogang: ένα δάκρυ κυλάει από το μάγουλο της κοπέλας, στο κρεβάτι του νοσοκομείου, καθώς ακούει τα τρυφερά λόγια του Ge You».
  Παρέθεσα το απόσπασμα αυτό γιατί το δραματικό στοιχείο είναι μεγαλύτερο, και σε ένταση και σε διάρκεια, σ’ αυτό το δεύτερο «If you are the one». Ο φίλος του που παρακολουθήσαμε την τελετή του χωρισμού του στην αρχή της ταινίας πεθαίνει από καρκίνο. Και έχουμε εδώ την αντιστροφή της αρχής, μια επικήδεια τελετή που όμως είναι ψεύτικη. Ο «νεκρός» είναι εκεί και ακούει τα αποχαιρετιστήρια λόγια των φίλων του.
  Είναι αλήθεια τόσο περίεργος να ακούσει τι θα πούνε στην κηδεία του;
  Όχι, δεν είναι περίεργος, απλά δεν θα γίνει κηδεία. Έχει αποφασίσει να φύγει μόνος του πριν το τέλος, πέφτοντας στη θάλασσα. Το πτώμα του δεν θα βρεθεί.
  Δραματικό το επεισόδιο, που ευτυχώς δεν είναι το τελευταίο της ταινίας. Το τελευταίο είναι η πρόταση γάμου που κάνει ο Ge You στην Xiaoxiao.


No comments: