Book review, movie criticism

Saturday, December 30, 2017

François Ozon, Jeune et Jolie (2013)



  Εν όψει της προβολής της ταινίας «Lamant double» στις 11 του Γενάρη οπότε και θα αναρτήσω για την ταινία, είπα να δω και την «Νέα και όμορφη», του ίδιου σκηνοθέτη με την ίδια πρωταγωνίστρια, την Marine Vacth (την οποία, διαβάζω τώρα, την έχω δει και στην ταινία «Αυτό που η μέρα οφείλει στη νύχτα», κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γιασμίνα Χαντρά, όμως πού να θυμάμαι).
  Η Ιζαμπέλ είναι μια δεκαεπτάχρονη μαθήτρια. Βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένειά της. Κάνει για πρώτη φορά έρωτα, όμως φαίνεται ότι δεν ένοιωσε καμιά ευχαρίστηση.
  Βέβαια, το άλμα από το επεισόδιο αυτό αν το δούμε σαν επεισόδιο ενηλικίωσης είναι απίστευτα μεγάλο, να κάνει το call girl σχεδόν αμέσως μόλις επιστρέφουν από τις διακοπές. Ίσως το ότι οι γονείς της είναι χωρισμένοι να έπαιξε κάποιο ρόλο. Επίσης η υποκατάστατη ικανοποίηση της σωματικής επαφής με τους πελάτες, μια και δεν μπόρεσε να νοιώσει ηδονή κατά το σεξ, να συνετέλεσε σ’ αυτό.
  Εδώ θα πρέπει να παραθέσω ένα ευφυολόγημα που άκουσα πριν λίγα χρόνια. –Γιατί οι γυναίκες υποκρίνονται οργασμό; -Γιατί νομίζουνε ότι μας γνοιάζει. Όταν το αφηγήθηκα σε μια φίλη σχολίασε: και όμως σας γνοιάζει και σας παραγνοιάζει.
  Μεγάλο το πρόβλημα της γυναίκας, αλλά μεγαλύτερο του άντρα. Αυτός δεν μπορεί να υποκριθεί.
  Ίσως λοιπόν για να μην έχει το άγχος ότι μπορεί να γνοιάζει τον σύντροφό της η σεξουαλική της ικανοποίηση έγινε call girl, χωρίς να έχει ανάγκη, όπως αποκαλύπτεται, από χρήματα.
  Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας παρακολουθούμε επεισόδια με πελάτες, καλύπτοντας μια κάποια γκάμα, ηλικιακή, γούστων, κ.λπ. των πελατών. Οικονομική πάντως όχι, γιατί είδα να πέφτουν τρακοσάρια το λιγότερο στο πορτοφόλι της. Μετά βέβαια έρχεται η αποκάλυψη, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, όταν ένας πελάτης της, ο καλύτερός της, πεθαίνει κατά την πράξη.
  Το τέλος της ταινίας δείχνει τη συναισθηματική της σχέση με αυτόν τον πελάτη, καθώς και τα συναισθήματα της γυναίκας του απέναντι στο γεγονός ότι πήγαινε με τέτοιου είδους γυναίκες. Θα ήθελε πολύ να είχε το θάρρος το δικό της, και αρκετές φορές φαντασιώθηκε ότι είναι πόρνη.
  Δεν νομίζω να είναι τυπική η περίπτωση της Ιζαμπέλ, όμως είναι λίγο πολύ, φαντάζομαι, τυπικά τα επεισόδιά της με τους πελάτες. Οι ερωτικές σκηνές που θα περίμενα να είναι περισσότερες, νομίζω είναι λιγότερες από ότι στον «Διπλό εραστή». Καλογυρισμένη ταινία, καλοί οι ηθοποιοί, σίγουρα είναι μια ταινία ενδιαφέρουσα. Εξάλλου ήταν υποψήφια και στις Κάννες και αλλού, και κέρδισε τρία βραβεία.  

  

No comments: