Book review, movie criticism

Thursday, December 21, 2017

Cédric Jimenez, The man with the iron heart (Ο στόχος, 2017)

Cédric Jimenez, The man with the iron heart (Ο στόχος, 2017)

Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Με θέμα την «επιχείρηση anthropoid» γυρίστηκαν πολλές ταινίες. Η πιο πρόσφατη ήταν του   Sean Ellis με τίτλο «Anthropoid» (2016) για την οποία γράψαμε, και η πρώτη είναι του Fritz Lang και έχει τίτλο «The hangmen also die» (1943). Στο αρχείο μου «tenies pou ida ke den egrapsa gi aftes» έγραψα γι’ αυτήν αυτό το σύντομο. «Η ταινία ξανάγινε επίκαιρη μετά το «Anthropoid», που αναφέρεται επίσης στην εκτέλεση του «δήμιου της Πράγας». Το σενάριο έγινε από μια ιστορία που έγραψε ο Berthold Brecht ειδικά για να γίνει ταινία. Τα γεγονότα δεν ήσαν γνωστά και έτσι ο Brecht λαθεμένα αποδίδει την εκτέλεσή του σε μέλος της αντίστασης, ενώ έγινε από αλεξιπτωτιστές».
  Ήδη είπαμε την υπόθεση της ταινίας. Οι εκτελεστές του «δήμιου της Πράγας», τσέχοι που εκπαιδεύονταν σε στρατόπεδο στη Σκωτία, έπεσαν με αλεξίπτωτα κοντά στην Πράγα. Ήλθαν σε επαφή με μέλη της αντίστασης και οργάνωσαν την εκτέλεσή του. Παρά λίγο να αποτύχει η επιχείρηση, όμως στέφθηκε με επιτυχία.
  Όχι απόλυτη. Έπρεπε να εξασφαλίσουν και την διαφυγή τους από την Πράγα.
  Να μην πούμε τη συνέχεια. Αυτό που ξεχωρίζει αυτή την ταινία από τις άλλες δυο που είδα, αν τις θυμάμαι καλά, είναι ότι ξεκινάει με τον Reinhard Heydrich, τον γερμανό ανώτατο διοικητή στην Τσεχοσλοβακία που ο Χίτλερ τον είχε χαρακτηρίσει «Ο άνθρωπος με τη σιδερένια καρδιά». Φυσικά αναφερόταν στη δύναμη της θέλησής του και όχι στην σκληρότητά του, που στάθηκε ίσως η κύρια αιτία της εκτέλεσής του. Τον βλέπουμε το 1929 αξιωματικό στο ναυτικό, από το οποίο όμως αποτάσσεται γιατί είχε ερωμένη μια γυναίκα την οποία αρνήθηκε να παντρευτεί, καθώς ήταν ήδη αρραβωνιασμένος. Η μέλλουσα γυναίκα του τον γνώρισε με τους ναζί, έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος και είχε μια γρήγορη ανέλιξη στην ιεραρχία των SS. Στην ταινία φάνηκε σαν να είναι αυτός ο εγκέφαλος της εξόντωσης των ταγμάτων ασφαλείας μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Τον βλέπουμε στην Πολωνία και μετά σαν ανώτατο διοικητή στην Τσεχοσλοβακία.
  Στην αρχή είχα πρόβλημα με την ταινία, γιατί δεν μου αρέσει να βλέπω κεντρικά πρόσωπα να είναι αρνητικοί χαρακτήρες. Ευτυχώς αυτό δεν κράτησε πάνω από το ένα τρίτο της ταινίας, γιατί μετά περνάμε στους δυο τσέχους αλεξιπτωτιστές και στους τσέχους αντιστασιακούς, στην προετοιμασία της επιχείρησης, την εκτέλεσή της και την προσπάθεια διαφυγής.
  Αξίζει να τη δείτε.  
 


No comments: