Book review, movie criticism

Tuesday, January 8, 2008

Μιχάλης Διαλλινάς-Κριτσοτοπούλα.

Για τον Μιχάλη Διαλλινά έχω γράψει στο βιβλίο μου "Η λαϊκότητα της Κρητικής Λογοτεχνίας", στο τελευταίο κεφάλαιο. Το βιβλίο είναι downloadable στην ιστοσελίδα μου. Επίσης είναι αναρτημένο στη λογοτεχνική ιστοσελίδα του φίλου μου του Πάτροκλου Χατζηαλεξάνδρου, που έχει τίτλο "Περιγραφής".
Επίσης έχω γράψει δυο σχετικές εισηγήσεις σε συνέδρια. Η μια έγινε στη Σλοβενία στα αγγλικά, στηριζόμενη στο κεφάλαιο αυτό, και δημοσιεύτηκε σε ελληνική μετάφραση στο περιοδικό "Ίαμβος" με τίτλο "Ο Καπετάν Καζάνης και η Κριτσοτοπούλα: τα δυο τελευταία Κρητικά έπη". Η άλλη έγινε στη Ζάκυνθο, με τίτλο "Ο λαϊκός Κρητικός δραματουργός Μιχάλης Διαλλινάς: Το λαϊκό θέατρο στην υπηρεσία της απελευθέρωσης των αλύτρωτων περιοχών"
Η Κριτσοτοπούλα από την πρώτη έκδοση δεν έχει εκδοθεί ξανά. Όταν έγραφα το βιβλίο μου βρήκα μια πολυγραφημένη έκδοση σε ένα βιβλιοπωλείο στη γενέτειρα του Διαλλινομιχάλη, τη Νεάπολη Κρήτης, και αυτή χρησιμοποίησα. Και είναι αξιέπαινος ο φίλτατος ο Πάτροκλος που προσφέρθηκε να την δακτυλογραφήσει και να την φιλοξενήσει στην ιστοσελίδα του. Τον ευχαριστώ προσωπικά, σαν Μπάμπης και σαν Κρητικός. Κάντε κλικ, και πηγαίνετε στην Κριτσοτοπούλα .

No comments: