Book review, movie criticism

Wednesday, February 11, 2009

Stevi K. Bouziani, Slip and Tanga

Μια και πήραμε το κολάι να γράφουμε και για θεατρικά, ας γράψουμε και για το θεατρικό της φίλης μας της Στέβης Μπουζιάνη Slip and Tanga, που παίζεται στο «Νεοκλασικό του Κόμη» στα Πατήσια, Λασκαράτου 15, (τηλ. 210-2112135), κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 10.30, και κρατάει μία ώρα. Η Στέβη υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Μαύρη κωμωδία χαρακτηρίζεται το έργο. Κατάμαυρη θα ’λεγα εγώ, πάντως κωμωδία, γιατί μπορεί να μην ξεκαρδίζεσαι μεν, αλλά χαμογελάς σε αρκετά μέρη του έργου.
Το θέμα είναι καταθλιπτικότατο και μόνο μια κωμική πραγμάτευση θα μπορούσε να γλιτώσει το θεατή από το να φύγει ψυχοπλακωμένος από την παράσταση. Εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία ενός serial killer που σκοτώνει ιερόδουλες ξεπερνάει την περιορισμένη έτσι κι αλλιώς θεματική για να αγγίξει το γενικότερο θέμα της ανθρώπινης μοναξιάς και της δυσκολίας των διαπροσωπικών σχέσεων και ιδιαίτερα με το άλλο φύλο. Ο Δημοσθένης έχει σεξουαλικά προβλήματα και ικανοποιείται με τις κούκλες βιτρίνας που έχει σπίτι του. Πιστές, δεν του φέρνουν αντιρρήσεις. Όμως ζητάει και μια λιγότερο υποκατάστατη ικανοποίηση με πραγματικές γυναίκες, μόνο που στη συνέχεια τις σκοτώνει. Η μητέρα του, παλιά πόρνη, προσπαθεί να τον παντρέψει, αλλά οι υποψήφιες νύφες απορρίπτονται ως ακατάλληλες. Ο εκβιασμός και ο φόβος της αποκάλυψης οδηγούν τελικά στην αυτοκτονία.
Οι ηθοποιοί, πληθωρικοί στο ρόλο τους, καταφέρνουν και σκορπούν ένα γέλιο που έτσι κι αλλιώς υπάρχει άφθονο στο κείμενο. Στέλιος Δαλέζιος, Εύα Δήμου, Θεοδόσης Κώνστας, Μίρνα Μηλιώνη και Πηνέλοπα Κρούζα, ήσαν όλοι τους εξαιρετικοί. Η σκηνοθεσία προσαρμόζεται στη λιτότητα που εκβιάζει ο κλειστός χώρος του μπαρ, αναδεικνύοντας αφαιρετικά τους ήρωες στις τεταμένες σχέσεις τους. Ο φωτισμός του Πάνου Κουκουρουβλή, υποβλητικός, φωτίζει το έσω των ηρώων, ενώ η μουσική επιμέλεια της Τόμη Μπουζιάνη στιγμές στιγμές οδηγεί στην πραγματική πανδαισία μιας disco, ανακουφίζοντας καθαρτικά.

13 comments:

Thalassini said...

ενδιαφέρον ακούγεται
Καλημέρα Μπάμπη!
Χρόνια πολλά και για χτες!

Babis Dermitzakis said...

Ευχαριστώ Μαρίνα, να 'σαι καλά, να χαίρεσαι την κόρη σου, τον άντρα σου και όσους αγαπάς και σ΄ αγαπάνε.

Unknown said...

μπάμπη μου, ωραία παρουσίαση, συγχαρητήρια και στη στέβη και το τιμ της! αν θες διόρθωσε τον τόμη μπουζιάνη, αρσενικό πρέπει να είναι, προς το τέλος, φιλάκια!

Unknown said...

μπάμπη μου χρόνια πολλά και καλά, και περιμένουμε κέρασμα! σε φιλώ, ε

Babis Dermitzakis said...

Ελένη μου σ' ευχαριστώ πολύ, κι εσύ ό,τι ποθείς, υγεία και ευτυχία σε σένα και στην οικογένειά σου. Και βέβαια χρωστώ κέρασμα, και ελπίζω να μην το πατσίσουμε με το δικό σου, στη δικιά σου γιορτή. Tommie είναι όντως αρσενικό;

Maria Iribarne said...

Χρόνια πολλά κι από μένα, Μπάμπη, σου εύχομαι ό,τι καλύτερο.

Babis Dermitzakis said...

Ευχαριστώ Μαρία,να 'σαι καλά, ό,τι ποθείς.

Surrealist said...

Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία να γράψεις και φυσικά να ευχηθώ ότι καλύτερο και όλα πάντα καλά, χρόνια σου πολλά, έστω και με καθυστέρηση.

Σήμερα βρίσκω τον χρόνο
και μπήκα ίντερνετ
ευτυχώς τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα είναι χαλαρό
και ίσως καταφέρω να περάσω να σας δω το Σάββατο

τη φιλία μου
χάρηκα που είδες την παράσταση

δεν αναφέρω δεν συμπληρώνω
όλα υπέροχα
επίσης η βιβλιοκριτική δεν απέχει από το θέατρο
το λέω και δίπλα
διότι πολλά κείμενα θεατρικά προκύπτουν από βιβλία λογοτεχνικά

και πάλι ευχαριστώ πολύ, θα τα πούμε

και πάλι τις καλύτερες ευχές μου
Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σου εορτή!!

Babis Dermitzakis said...

Σ' ευχαριστώ Στέβη, να 'σαι καλά, πάντα επιτυχίες, θεατρικές και μη, και ό,τι άλλο ποθείς. Δεν είναι η βιβλιοκριτική με την κριτική θεάτρου ακριβώς το ίδιο, το καταλαβαίνω, αλλά δυο λογάκια πάντα μπορείς να τα γράψεις.
Είδα απόψε τον Βαρβαρήγο, δεν μπόρεσε να έλθει τη δευτέρα, αλλά θα έλθει οπωσδήποτε μου είπε.

Justine's Blog said...

Χρόνια Πολλά για τη Γιορτή σου Χαραλάμπη,
Δέξου τα μαζί με τις ευχές για την ημέρα της Αγάπης, που τη σκορπίζεις απλόχερα.
Σε ξέρω λίγο αλλά σε εκτιμώ πολύ για την εξυπνάδα, τη γνώση και τη γενναιοδωρία σου.
Με αγάπη

Babis Dermitzakis said...

Σ' ευχαριστώ αγαπημένη μου Ιουστίνη για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια. Κι εγώ σε ξέρω λίγο από τις προσωπικές μας επαφές (το πάρτι σου θα μου μείνει αξέχαστο), αλλά σε ξέρω πολύ από τα βιβλία σου. Και τα βιβλία είναι ένας καλύτερος καθρέφτης ψυχής, καλύτερος από τα μάτια. Είσαι από τα άτομα εκείνα που αγαπώ, εκτιμώ και θαυμάζω βαθύτατα.
Πολλά αγιοβαλεντίνικα φιλιά

Justine's Blog said...

Μπάμπη μου καλέ,
Ερχομαι ως σίφουνας το Μάρτη κι ελπίζω να βρεθούμε περισσότερο. Πάντως, λέω να ετοιμάσω ένα πάρτυ για όλους εμάς που έχομε καιρό να βρεθούμε. Εννοείται πως στην Ελένης είναι σταθμός!
Φιλάκια πολλά

Babis Dermitzakis said...

Ιουστίνη μου, περιμένω με ανυπομονησία πότε θα τα ξαναπούμε από κοντά. Πρόσεξε μην κρυώσεις με αυτά τα μπιλοζίρια εκεί. Πολλά φιλιά.