Book review, movie criticism

Tuesday, July 1, 2014

Nabil Ayouch, Horses of god




Nabil Ayouch, Horses of god (2013)

  Τα «Άλογα του θεού» είναι η δεύτερη ταινία που βλέπω του Nabil Ayouch, μετά τον «Ali Zaoua: prince of the streets», μια ταινία που μου άρεσε πάρα πολύ αλλά δεν έχω γράψει γι’ αυτήν γιατί την είδα πριν πολλά χρόνια, πριν το blog. Ενώ στον Αλί Ζάουα πρωταγωνιστούσαν παιδιά, εδώ τα παιδιά τα βλέπουμε μόνο για λίγο. Μετά γίνονται νεαροί. Και δεν είναι παιδιά του δρόμου, είναι τέσσερα αδέλφια, παιδιά μιας φτωχής οικογένειας.
  Στόχος της ταινίας είναι να δείξει με μυθοπλαστικό τρόπο τις συνθήκες που οδηγούν νεαρούς στην αγκαλιά των τζιχαντιστών. Και αυτές δεν είναι άλλες από τις άθλιες συνθήκες ζωής. Κάποια στιγμή τα δυο αδέλφια θα επιλεγούν να γίνουν μάρτυρες, μαζί με άλλους δυο. Ο ένας από αυτούς θα το σκάσει ενώ ο άλλος, ο ένας αδελφός, θα μείνει απέξω να κοιτάζει από το παράθυρο. Οι άλλοι δυο, ένας από τους οποίους είναι ο άλλος αδελφός, θα μπουν μέσα στο μπαρ και θα το ανατινάξουν.
  Το τελευταίο επεισόδιο είναι πραγματικό, έγινε στην Καζαμπλάνκα στις 16 Μαΐου 2003, ένα από τα πέντε που τη συγκλόνισαν, με απολογισμό 45 νεκρούς ανάμεσα στους οποίους 11 τζιχαντιστές, όπως διαβάζουμε στα γράμματα του τέλους.
  Αναρωτιέμαι αν όντως «επιλέγονται» ή προσφέρονται εθελοντικά να πάνε στον παράδεισο σαν μάρτυρες αυτοί που ζώνονται τα εκρηκτικά και ανατινάζονται. Ο Αγιούς ή  πιστεύει ή ξέρει ότι επιλέγονται (Θυμήθηκα μια ατάκα από τον Αστερίξ: -Χρειάζομαι τρεις εθελοντές. Εσύ κι εσύ κι εσύ).
  Ο Ayouch δεν κρίνει, τουλάχιστον εξόφθαλμα, αλλά προσπαθεί να παρουσιάσει όσο πιο αντικειμενικά γίνεται τις συνθήκες, εστιάζοντας στις ψυχολογικές αντιδράσεις των υποψήφιων μαρτύρων, που κυμαίνονται από τη δειλία, την αμφιβολία και τον δισταγμό μέχρι την αποφασιστικότητα. Πολύ καλή ταινία.
  Θυμήθηκα τώρα και το πρώτο βιβλίο που διάβασα της Γιασμίνα Χαντρά, το «Τρομοκρατικό κτύπημα», που γυρίστηκε και σε ταινία. Σύντομα θα γράψουμε και γι’ αυτήν, ενώ έχουμε γράψει για το βιβλίο.
  Είδα την ταινία, καλογυρισμένη, δεν θυμάμαι αν και κατά πόσο αποκλίνει από το βιβλίο, εδώ έχω ένα σύνδεσμο με την περίληψη του έργου. 

No comments: