Book review, movie criticism

Wednesday, October 1, 2014

Albert Lamorisse, The lovers’ wind



Albert Lamorisse, The lovers’ wind (1978)

  Σε κάποια από τις βιβλιοκριτικές μου για τα ταξιδιωτικά του Γιώργου Βέη έγραψα ότι, με την έλευση της εικόνας, τα ταξιδιωτικά δεν μπορούν πια να γράφονται όπως την εποχή του Καζαντζάκη. Η εικόνα είναι παντοδύναμη, ο λόγος αποτελεί φτωχό υποκατάστατο. Η οποιαδήποτε περιγραφή ενός αγάλματος του Βούδα δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει την ίδια την εικόνα του. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε εδώ, παραφράζοντας ένα μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου, «Το ταξίδι ήταν το πρόσχημα» για την ανάπτυξη ενός ποιητικού λόγου που μαγεύει καθαυτός. Σε μια βιβλιοκριτική που έγραψα πρόσφατα παρέθεσα το παρακάτω απόσπασμα: «Το θέμα είναι μια πρόφαση σε μια εργασία μέσα στη γλώσσα». Αυτό ισχύει κατεξοχήν στα ταξιδιωτικά του Γιώργου Βέη.
  Βλέποντας τον «Άνεμο των ερωτευμένων» του Albert Lamorisse διαπιστώνω ότι και το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ μπορεί να «θυσιάσει» εν μέρει τη σαφήνεια της αφήγησης για χάρη της ποιητικότητας της εικόνας. Τα αγγλικά του αφηγητή δεν μπορούσα να τα καλοκαταλάβω εξαιτίας μάλλον της πηγής της αναπαραγωγής. Οι λέξεις ακούγονταν μουντές, μπάσες, σαν να έβγαιναν από ένα πλατωνικό σπήλαιο που δεν σε άφηναν να μαντεύσεις τις ιδανικές λέξεις ενός ουράνιου λεξικού. Παρόλ’ αυτά το απόλαυσα όσο λίγα από τα ντοκιμαντέρ που έχω δει μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες λήψεις έγιναν από ελικόπτερο, και ο κάμεραμαν δεν έχανε την ευκαιρία να παρακολουθεί το τρομοκρατημένο φευγιό ζώων στο άκουσμα της βοής του ελικοπτέρου, ή το πέταγμα αποδημητικών πουλιών όταν περνούσαν από δίπλα τους.
  Όμως αυτές οι λήψεις υπήρξαν μοιραίες για τον Lamorisse, όπως διαβάζω στο παρακάτω κείμενο που βρήκα στο διαδίκτυο.

  This is one of the most beautiful video essays about splendor and majesty of Iran.
The movie was shot by the renowned French cinematographer Albert Lamorisse who perished during the shooting of the last scenes of this movie when his helicopter crashed into the reservoir of the Karaj Dam.

No comments: