Book review, movie criticism

Thursday, May 21, 2015

Glenn Ficarra and John Requa, Crazy Stupid Love




  Πάντα βλέπω με επιφύλαξη μια κωμωδία. Είναι το αγαπημένο μου είδος, όμως δεν αντέχω με τίποτα μια σαχλοκωμωδία. Τα πολεμικά είναι η δεύτερη προτίμησή μου, με τα αστυνομικά να ακολουθούν αμέσως μετά. Αυτά, όσο κακά και αν είναι, τα αντέχω. Βέβαια πιο πάνω από την κωμωδία έχω τα έργα σινεφίλ, που συνήθως κατηγοριοποιούνται στα δράματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα δράματα είναι σινεφίλ.
Η «Τρελή, ανόητη αγάπη» είναι μια κωμωδία που την επέλεξα για χαλάρωση, μεταμεσονύχτιες ώρες. Πολύ καλή κωμωδία, σαν τις παλιές κλασικές θεατρικές κωμωδίες με τη σωρεία συμπτώσεων. Η κοπέλα με την οποία τα φτιάχνει ο νεαρός που «ξεβγάζει» τον άντρα ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας μετά τον χωρισμό του είναι η κόρη του. Το ότι είναι κόρη του το μαθαίνουμε μόλις στο τέλος.
Από τα πιο αστεία επεισόδια είναι εκείνα με τον δεκατριάχρονο νεαρό ο οποίος είναι ερωτευμένος με την δεκαεφτάχρονη μπέιμπι σίτερ η οποία τον προσέχει μαζί με τη μικρούλα αδελφή του, η οποία όμως είναι ερωτευμένη με τον πατέρα του. Στο τέλος θα του κάνει δώρο γυμνές φωτογραφίες της που τις προόριζε για τον πατέρα του. Τον είχε συλλάβει να αυνανίζεται, και τότε αυτός της ομολόγησε τον έρωτά του και ότι αυτήν είχε στο νου του.
Πριν λίγες μέρες έγραψα για το Easy A, κωμωδία και αυτή με την Emma Stone, για να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με τον επαρκή θεατή. Τώρα γράφω για το Crazy, stupid love λόγω μιας σύμπτωσης. Η σύμπτωση δεν είναι το ότι πρωταγωνιστεί και εδώ η Emma Stone αλλά το ότι και σ’ αυτή την ταινία γίνεται αναφορά στο «Άλικο γράμμα» του Χώθορν. Στο Easy A ήταν μια αντικατοπτρική ιστορία, πράγμα που το θυμήθηκα και το πρόσθεσα εκ των υστέρων. Εδώ είναι απλά ένα έργο που διδάσκεται ο δεκατριάχρονος νεαρός στο μάθημα της λογοτεχνίας. Όταν τον ρωτάει η καθηγήτριά του για το μυθιστόρημα αυτό βγάζει ένα λόγο στον οποίο ακούμε σε εφέ επανάληψης τη λέξη assholes κάμποσες φορές. Το Α που φοράει στο πέτο της η ηρωίδα του Χώθορν δεν είναι για το adulteress (μοιχαλίδα), αλλά για το asshole. Είναι και οι δυο ήρωες του έργου assholes αφού νοιώθουν ενοχές για τον έρωτά τους. Θα λογοδοτήσει γι’ αυτό, και στη συνάντηση με τους γονείς του θα αποκαλυφθεί ότι η καθηγήτριά του υπήρξε συντροφιά της μιας βραδιάς στον πατέρα του.
Μου φαίνεται πρέπει να βλέπω πιο συχνά κωμωδίες. Γέλασα πολύ απόψε.

No comments: